Kadına ve çocuğa yönelik şiddet bir insan hakları ihlalidir ve YASAKTIR.
Ne olursa olsun, kimsenin bir başka kimseye baskı ve şiddet uygulama hakkı yoktur.
Şiddetin bahanesi, gerekçesi, nedeni olamaz. Güç ve saygı şiddetle sağlanamaz.

ŞİDDET GÖREREK ÖĞRENİLİR.
ŞİDDET ORTAMINDA BÜYÜYEN ÇOCUKLAR;
Güçlü olanın güçsüz olana vurma hakkı olduğunu,
Şiddet yoluyla istediklerini elde edebileceklerini,
Büyüdüklerinde kendilerinin de şiddet uygulayabileceğini,
Şiddet hakkında konuşmamak gerektiğini,
Duyguları belli etmenin zayıflık olduğunu, kimseye güvenmemeyi,
ÖĞRENEREK BÜYÜRLER, BU DA ŞİDDETİN SÜREKLİLİĞİNİ SAĞLAR.

Şiddet; yaygın kanının aksine bir aile içi sorun değil, yasalarda yeri ve cezası olan toplumsal bir suçtur. Üstelik şikayete bağlı değildir, üçüncü bir kişinin ihbarı ile bile olsa yasal işlem yapılmak zorundadır.

KADINA YÖNELİK ŞİDDET NEDİR?

Cinsiyet ayrımcılığına dayalı ve kadınlarda fiziksel, cinsel, psikolojik, ekonomik herhangi bir zarar ve üzüntü doğuran, kadının acı çekmesine ve aşağılanmasına neden olan her türlü davranış, tehdit, baskı ve engellemedir.

Ülkemizde her üç kadından birisi şiddet görüyor.

YALNIZCA DAYAK DEĞİL, AŞAĞIDAKİLERİN HEPSİ SUÇTUR
Fiziksel Şiddet: Dayak, tokat atma, vurma, ısırma, tekmeleme, bıçaklama, boğazını sıkma gibi fiziksel acı doğuran her harekettir.
Psikolojik Şiddet: Aşağılama, küfür, tehdit, alay etme, uzun süreli küsme, bilgi saklama, kıskançlık gibi kişinin ruh halini olumsuz etkileyen her harekettir.
Cinsel Şiddet: Cinsel ilişkiye zorlama, istenmeyen cinsel davranışları yapmaya zorlama, taciz, zorla porno film seyrettirme, açık fotoğraflarını çekme, ensest gibi cinsel dokunulmazlığı ihlal eden her harekettir.
Ekonomik Şiddet: Kadının çalışmasına engel olma, kazandığı parayı elinden alma, eve para bırakmama veya çok az bırakma, borçlandırma, adına kredi çekme gibi ekonomik anlamda zor durumda bırakan her harekettir.
Dijital Şiddet: Cep telefonu, bilgisayar gibi teknolojik cihazlarla takip etme, yaptıklarını, arkadaşlarını sürekli olarak kontrol etme, mesajlar ve sosyal medya aracılığıyla taciz etme gibi bilişsel ortamda zor durumda bırakan her harekettir.


ANTALYA BAROSU ALANYA KADIN VE ÇOCUK HAKLARI İLE TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ KURULU