Farkındalık, etrafınızda ve içinizde bedeninizde, kalbinizde ve zihninizde olanlara, bilerek tam bir dikkat göstermektir. Farkındalık, eleştirisiz ve yargısız bir bilinçlilik içinde olmaktır.
İnsanlar sık sık, “farkındalık uygulaması yapmayı çok isterdim ama öyle yoğunum ki hiç zaman bulamıyoum” diyorlar.Çoğu insan farkındalığı yoğun bir çalışma, çocuk yetiştirme ve ev işleri programları arasında sıkıştırılacak bir şey olarak düşünür. Aslında, onu hayatımızın bir parçası haline getirmeyi Chozen Bays “Farkındalık Maceraları” kitabında günlük hayatımıza dahil edebileceğimiz pratikleri yalın bir dille, 53 bölümde anlatmaktadır. Her bölüm ayrı bir pratikten oluşmaktadır. Her pratiği bir hafta boyunca hayatımıza dahil etsek bir sene sonunda "çok daha farkında" biri olarak yaşama bakmamız işten bile değil.
Chozen Bays’ın satırlarında ise şöyle geçer: "Gözlerimizin doğal görüş açısının bir sonucu olarak günlük hayatımızda çok büyük oranda yalnızca ileriye ve önümüze bakıyoruz. Yukarıya ise yalnızca olağandışı bir durum olduğunda çeviriyoruz gözlerimizi (örneğin, üzerimizden bir uçak geçerken belki)".
Yukarı Bak! pratiğinin amacıysa bu kez farkında olarak, özgür irademizle yukarı bakmak. Böylece daha önce bakmadığımız, belki de bakıp da göremediğimiz şeylerin ayırdına vararak incelemek bir iki dakikalığına. Işığın tavandaki titreşimi, binaların dekoratif oymaları, çatıları, rüzgarla birlikte savrulduklarında birbirlerine sarılıyorlarmış izlenimi veren ağaç tepeleri, güneşin bulutların arasından ışığı ile yansıması, gökyüzünün güneş batarken renkten renge geçişi, bir şeylere benzetebileceğimiz bulutlar, muhteşem çiçekler yetiştirilen balkonlar, pencereden kuşları besleyen apartman sakinleri, balkonun tavanına yuva yapan kuşları... Görebileceğimiz öyle çok şey var ki! "Yukarıya bakmak, görüş alanımızı genişletir ve hayatımıza dahil edebileceğimiz güzelliklerin sayısını da arttırır. Böylece "ben, benim dünyam, benim kaygılarım" isimli küçük kutumuzdan şöyle bir başımızı çıkarıp, alışık olduğumuzdan başka bir şeyleri görme ve rahatlama imkanımız olur.", diyerek tamamlıyor bu bölümü Chozen Bays.
Kitaptaki "Yukarı Bak!" bölümünü okurken bende oluşan farkındalık Turgut Uyar’ın “Göğe Bakma Durağı” adlı şiir kitabındaki;
“İkimiz birden sevinebiliriz göğe bakalım
Şu kaçamak ışıklardan şu şeker kamışlarından
Bebe dişlerinden güneşlerden yaban otlarından
Durmadan harcadığım şu gözlerimi al kurtar
Şu aranıp duran korkak ellerimi tut
Bu evleri atla bu evleri de bunları da
Göğe bakalım…

…..
Durma göğe bakalım” dizeleriyle hayat buldu.

Turgut Uyar’ın modern dünyaya bir başka gözle baktırdığı bu şiirle "Başka"lığın peşine düşerek kitaba da adını veren sözden anlaşıldığı üzere kendine yeni bir kanal (farkındalık) açmış olduğu görülmektedir.

Turgut Uyar’ın bu bakış açısından ilham alarak “Yukarı Bak” farkındalığı yapalım mı?

Günde bir iki dakika gözleri yukarı çevirip, oralarda yakaladığı güzel manzaraların farkına vararak, dünyanın farklı yerlerinden "yukarıda neler oluyor?" sorusuna cevap aradığımız, yakaladığımız güzellikleri paylaştığımız bir etkinliğimiz olabilir mi çevremizle?
Yerdekini görürken göktekini kaçırmadığımız anlara…