Rusya'da sonbahar dönemine yönelik yurt dışı tatil satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 artarken, rezervasyonlarda Türkiye açık ara ilk sırada yer aldı. Eylül ve ekim aylarını kapsayan satışlarda Türkiye'nin payı yüzde 50'ye yaklaşırken, özellikle Antalya ve Alanya Rus turistlerin ilgisinin yoğunlaştığı destinasyonlar arasında bulunuyor.
ŞİMDİDEN SATILDI
Rusya Tur Operatörleri Birliği'nin (ATOR) verilerine göre, ağustos sonu itibarıyla eylül ve ekim aylarına yönelik yurt dışı tur satışları geçen yılın aynı dönemine kıyasla ortalama yüzde 4 yükseldi. Bazı tur operatörlerinde ise artış oranının yüzde 8'e kadar çıktığı belirtildi.
Tur operatörlerinin sonbahar dönemi için planladığı kontenjanların yaklaşık yüzde 65'i şimdiden satıldı. Eylül ayındaki kontenjanlarda doluluk oranı yüzde 80'e ulaşırken, ekim ayındaki satış oranı yüzde 50 seviyesinde kaldı. Sektörün beklentisi ise sonbahar sezonunun tamamında satışların yıllık bazda yüzde 7 büyümesi yönünde.
REZERVASYONDA LİDER KONUMDA
Rus turistlerin eylül ve ekim aylarındaki yurt dışı tatil rezervasyonlarında Türkiye'nin payı yüzde 50'ye yaklaştı. Mısır yüzde 17 ile ikinci sırada yer alırken, Vietnam yüzde 10'luk payla üçüncü oldu. Tayland yüzde 6, Birleşik Arap Emirlikleri ise yüzde 4 pay aldı.
Türkiye'nin güçlü talep görmesinde Akdeniz kıyılarındaki tatil merkezleri önemli rol oynuyor. Yaz sezonunun ardından da deniz turizmi imkanlarını sürdüren Antalya, Rus turistlerin sonbahar dönemindeki başlıca tercihlerinden biri olarak öne çıkıyor. Antalya'nın önemli turizm merkezlerinden Alanya da Rusya pazarından gelen talebin yoğunlaştığı bölgeler arasında yer alıyor.
SONBAHARDA İLGİLERİ ARTTI
Rusya'dan Türkiye'ye yönelik tur satışlarında Akdeniz destinasyonları öne çıkarken, Antalya bölgesi özellikle uzun sezon avantajıyla dikkat çekiyor. Rus turistlerin eylül ve ekim aylarında deniz tatiline devam edebilmesi, Antalya ve Alanya gibi merkezlerin tercih edilmesinde etkili oluyor.
ATOR verilerine göre Türkiye'de ortalama tatil süresi 9 gün olurken, paket tur fiyatları 220 bin ila 250 bin ruble arasında değişiyor.
ASYA DESTİNASYONUNDA BEKLEYENMEYEN ARTIŞ
Rus turistlerin sonbahar tatilinde Asya destinasyonlarına ilgisi de yükseldi. Vietnam satışları tur operatörlerine göre yıllık bazda yüzde 40 ile yüzde 140 arasında artış gösterirken, Çin satışlarında yüzde 100'e varan yükseliş kaydedildi.
Buna karşın Türkiye, yeni destinasyonların pazara girmesine rağmen Rusya'nın sonbahar tatil rezervasyonlarında liderliğini korudu.
İŞTE EN POPÜLERLER
Türkiye: Yüzde 50 pay, ortalama 9 gün, 220-250 bin ruble
Mısır: Yüzde 17 pay, ortalama 9 gün, 200-230 bin ruble
Vietnam: Yüzde 10 pay, ortalama 11 gün, 190-240 bin ruble
Tayland: Yüzde 6 pay, ortalama 11 gün, 180-220 bin ruble
BAE: Yüzde 4 pay, ortalama 8 gün, 180-230 bin ruble
Rus turistlerin sonbahar dönemindeki tercihlerinde Türkiye'nin liderliği sürerken, Antalya ve Alanya'nın Akdeniz'deki güçlü konumu da Rusya pazarından gelen talebin devam etmesini sağlıyor.





