Türkiye Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu (YESİDEF) Başkanı Hüseyin Bozdağ, ramazan ayına özel menülerin oluşturulduğunu ve kumanya paketlerinin hazırlandığını belirtti. Normalde öğle yemeklerinde yoğun olan hazır yemek sektörü, ramazan boyunca yoğunluğu iftar saatlerine kaydırmayı hedefliyor.
Bozdağ, özellikle fabrikaların çalışma saatlerinin iftar vaktinin dışında kaldığını vurgulayarak, "Öğle yemekleri azalırken, ramazan kumanyaları ve iftar çadırları sayesinde bu açığı kapatmaya çalışacağız. Bu süreçte özellikle hayırseverlerden ve belediyelerden destek bekliyoruz." dedi.
KUMANYA FİYATLARI 3 BİN 500 - 4 BİN LİRA ARALIĞINDA
Ramazan boyunca ihtiyaç sahipleri için hazırlanan kumanya paketleri, bir ailenin temel gıda ihtiyacını karşılayacak şekilde oluşturuluyor. Bozdağ, "Kumanyalarımız un, yağ, makarna, pirinç gibi temel gıda ürünlerinden oluşuyor ve 26 günlük ihtiyacı karşılayacak şekilde hazırlanıyor. Fiyatlar ise 3.500 ile 4.000 TL arasında değişiyor." diye konuştu.
İFTAR MENÜLERİNİN FİYATLARI AÇIKLANDI
Ramazanda standart dört kap yemeğin yerini, daha özel ve zengin menüler alıyor. Bozdağ, hazırlanan iftar menülerini şu şekilde açıkladı:
Dökme yemek (yerinde servis): İftariyeliklerle birlikte 380 - 420 TL
Paketli yemek: 550 - 600 TL
Masaya servis (serpme iftar): 650 - 1.000 TL
Bozdağ, özel iftar menülerinin çorba, et yemekleri, tereyağlı pilav, tatlılar ve geleneksel içeceklerden oluşacağını belirtti.
"Ramazan Kondu" Tehlikesine Dikkat!
Bozdağ, ramazan ayında hijyenik olmayan koşullarda hazırlanan ve denetlenmeyen yemeklere karşı vatandaşları uyardı. "Ramazan ayında ortaya çıkan ‘ramazan kondu’ dediğimiz denetimsiz yemek üreticileri, halk sağlığı açısından büyük risk oluşturuyor. Toplu iftar organizasyonlarında gıda zehirlenmelerinin önüne geçmek için mutlaka lisanslı ve denetlenen yemek firmalarından sipariş verilmesi gerekiyor." dedi.
Vatandaşların yemek siparişlerinde Tarım İl Müdürlüklerinden onaylı işletmeleri tercih etmeleri gerektiğini belirten Bozdağ, "Özellikle dernekler, köy iftarları ve mevlit organizasyonlarında bilinçsizce yapılan yemek dağıtımları büyük tehlike yaratıyor. Yardım ederken insanları zehirlememek için dikkatli olunmalı." uyarısında bulundu.
Ramazan ayı boyunca artan talep nedeniyle fiyatların daha da yükselebileceği belirtilirken, iftar menülerine ve kumanyalara erken rezervasyon yaptırmanın önemli olduğu vurgulandı. -Haber Merkezi