Sahur öğününü atlamak veya sadece su içerek geçiştirmek, gün içinde kan şekerinin hızlı düşmesine ve buna bağlı olarak halsizlik, baş dönmesi gibi sorunlara yol açar. Sahurda aşırı yağlı ve karbonhidratlı yiyecekler tüketmek, gece metabolizmasının yavaşlaması nedeniyle kilo artışına sebep olabilir. Bunun yerine, peynir, yumurta, süt, yoğurt gibi uzun süre tok tutan veya çorba, zeytinyağlı yemekler, salata gibi lif açısından zengin besinler tercih edilmelidir.

TOK KALMAK İÇİN SİZE YARDIMCI OLACAK YİYECEKLER

Oruç süresince daha uzun süre tok kalmak için, midenin boşalma süresini geciktiren yiyecekler tüketilmelidir. Kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur gibi protein ve lif bakımından zengin besinler bu konuda yardımcı olur.

Ramazan ayında yeterli su içmek, vücut fonksiyonlarının düzenli çalışması ve kabızlık gibi sorunların önlenmesi için kritik önem taşır. Susama hissi olmasa bile, iftar ve sahur arasında düzenli olarak su içilmelidir. Su, metabolizmayı hızlandırır ve vücudu toksinlerden arındırır. İçecek olarak meyve suyu veya gazlı içecekler yerine ayran, maden suyu veya bitki çayları tercih edilmelidir.

KABIZLIK SORUNUNU BÖYLE ÖNLEYİN

Ramazan'da sıkça karşılaşılan kabızlık sorununu önlemek için, bol sıvı tüketimi ve lifli gıdaların (kuru baklagiller, tam tahıllar, sebzeler, meyveler) tüketimine özen gösterilmelidir. Ara öğünlerde taze-kuru meyveler, hoşaf, ceviz, fındık gibi kuruyemişler tüketilebilir.

Yemeklerin içeriği kadar pişirme yöntemleri de önemlidir. Mide rahatsızlıklarını önlemek ve kalori alımını kontrol etmek için kızartma, kavurma gibi yöntemler yerine ızgara, haşlama, fırınlama tercih edilmelidir. Tatlı ihtiyacı duyulduğunda, şerbetli tatlılar yerine sütlü veya meyve tatlıları tercih edilmelidir. Metabolizmanızı hızlandırmak için düzenli yürüyüş yapmayı ihmal etmeyin.   -Haber Merkezi

Kaynak: Haber Merkezi