OFM Antalya Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Fatih Yüksel Işıksal, Ramazan’da dengeli beslenmenin önemine değinerek, öğünlerin doğru planlanması gerektiğini belirtti. "Beslenme düzeni, sahur, iftar ve iftardan sonra iki ara öğün şeklinde oluşturulmalı. Sahur öğünü kesinlikle atlanmamalı ve hafif gıdalar tercih edilmeli. İftarda hafif bir başlangıç yapılarak, ana yemek ve salata ile devam edilmeli. Günlük en az 2-2,5 litre su tüketilmeli ve yemekler acele edilmeden yenmeli. Büyük porsiyonlardan kaçınılıp, küçük ve sık öğünler tercih edilmeli. İftardan sonra kısa yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olabilir. Şerbetli tatlılar yerine sütlü ya da meyveli tatlılar tüketilmeli" dedi.

REFLÜ VE GASTRİT HASTALARINA ÖZEL UYARILAR 

Dr. Işıksal, özellikle reflü, gastrit, ülser, karaciğer rahatsızlıkları, kabızlık ve safra kesesi hastalığı olan bireylerin oruç sürecinde daha dikkatli olması gerektiğini belirtti. Reflü hastalarının hızlı ve aşırı yemekten kaçınması gerektiğini söyleyen Dr. Işıksal, "Yemekler küçük lokmalar halinde yavaşça tüketilmeli, yağlı ve yüksek kalorili yiyeceklerden uzak durulmalı. Sahurdan hemen sonra yatılmamalı, en az 1-2 saat beklenmeli. Kahve, çikolata, baharatlı ve yağlı gıdalar tüketilmemeli" dedi.

Gastrit ve ülser hastalarının mideyi uzun süre boş bırakmaması gerektiğini belirten Dr. Işıksal, "Sahur ve iftar arasında bir ara öğün eklenmeli. Mide kanaması veya ülseri olanlar, oruç tutmadan önce mutlaka doktora danışmalı" ifadelerini kullandı.

KABIZLIK VE SAFRA KESESİ HASTALARINA ÖZEL TAVSİYELER

Kabızlık sorunu yaşayan bireylerin lif açısından zengin besinler tüketmesi gerektiğini belirten Dr. Işıksal, "Kepekli tahıllar, kuru baklagiller ve sebzeler kabızlık sorununa iyi gelir. Yeterli su tüketimi büyük önem taşır, gazlı içeceklerden uzak durulmalı" dedi.

Safra kesesi hastalarının da uzun süre aç kalmamaya özen göstermesi gerektiğini vurgulayan Dr. Işıksal, "İftar ve sahurda ağır yiyecekler yerine hafif ve dengeli bir beslenme tercih edilmeli. Yağlı ve kızartılmış yiyeceklerden kaçınılmalı" şeklinde konuştu. -İHA 
 

Kaynak: İHA