Rekabet Kurulu'nun yaptığı açıklamada, Opet'in bayileriyle yaptığı anlaşmaların incelendiği ve söz konusu bayilik faaliyetlerinin gerçekleştirildiği arazilerde şirket lehine tesis edilen kira haklarının süresinin uzatıldığı bilgisine ulaşıldığı bildirildi. Bu durumun, bayilik sözleşmeleri ile birlikte değerlendirildiğinde, yasal olarak belirlenen beş yıllık süreyi aşarak dikey ilişkiler oluşturabileceği ifade edildi.

Mevzuata göre, akaryakıt dağıtıcıları ve bayileri arasındaki dikey sözleşmeler, rekabet etmeme yükümlülüğü içerdiğinde intifa ve kira sözleşmeleriyle birlikte ele alınıyor. Bu durumda, söz konusu sözleşmelerin yasal sınırı aşması, Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’a aykırı olabiliyor.

Rekabet Kurulu, soruşturma kapsamında Opet’in uygulamalarının piyasadaki rekabeti engelleyip engellemediğini araştıracak. Soruşturma tamamlandığında şirketin idari para cezası alması da söz konusu olabilir.

Süreç, ilgili tarafların savunmalarının alınması ve kapsamlı incelemelerin ardından devam edecek. -Haber Merkezi 

Kaynak: Haber Merkezi