Bütün bir yıl boyunca heyecanla beklenen yaz tatili; hijyen ve dikkat eksikliği gibi nedenlerle hastalıklara davetiye çıkarabiliyor. Özellikle enfeksiyonlar, yaz aylarında havuz ve deniz nedeniyle daha da artıyor. Örneğin havuzlar, uygun şekilde klorlama işlemi yapılmıyorsa hastalıklara neden olabiliyor. Havuz suyu ile kıyaslandığında deniz suyu daha temiz olsa da mikroorganizmalar tuzlu suda hemen yok olmuyor. Atık sularının denize karıştığı ve şiddetli yağmur sonrası suların denize ulaştığı yerlerde yüzülmesi pek çok rahatsızlıklara da neden olabiliyor.

“Vibrio bakterisi genellikle açık yaralarla direkt temas yoluyla veya enfekte deniz ürünlerinin tüketimiyle bulaşır” diyen Doç. Dr. Aslı Tatlıparmak, “Belirtileri arasında; ateş, titreme, deri lezyonları ve şiddetli vücut ağrıları görülür. Şiddetli vakalar kan dolaşımı enfeksiyonlarına ve bazen ölümcül olabilecek durumlara yol açabilir” dedi.

MRSA BAKTERİSİ DE ÇOK TEHLİKELİ!

Uzman isim tek tek sıraladı! İşte dengeli beslenmenin sırları Uzman isim tek tek sıraladı! İşte dengeli beslenmenin sırları

Doç. Dr. Tatlıparmak, bu gibi durumlarda tek tehlikenin vibrio bakterisi olmadığının da altını çizerek, şu önemli bilgileri paylaştı:

“Vibrio bakterisi dışında MRSA baktesi de oldukça tehlikeli… MRSA (Metisiline Dirençli Staphylococcus Aureus), çok güçlü bir antibiyotik olan metisiline dirençli bir stafilokok bakterisi. Özellikle hastane ortamlarında yaygın olarak bulunsa da toplum kaynaklı MRSA suşları plaj gibi umuma açık alanlarda da görülebilir. MRSA'nın su ve nemli ortamlarda hayatta kalma yeteneği, plaj gibi ortamlarda bulaş riskini de artırabilir. Enfeksiyonunun belirtileri arasında ise kızarıklık, şişlik, ağrı ve iltihaplı yaralar bulunur. Ciddi vakalar septikemi veya pnömoni gibi daha tehlikeli enfeksiyonlara da ilerleyebilir.”

TÜM BAKTERİLERE KARŞI HANGİ ÖNLEMLERİ ALMAK GEREKİYOR?

Dikkat edilecek hususlara da değinen Doç. Dr. Aslı Tatlıparmak, 6 maddeye dikkat çekti:

1- Yüzmeye gitmeden önce ve sonra ellerinizi sabunla iyice yıkayın.

2- Yüzme esnasında deniz ve havuz suyunu yutmaktan kaçının.

3- Açık yaralarınız varsa su geçirmez bandaj kullanın ve mümkünse yaralı bölgeleri suyla temas ettirmeyin.

4- Plajda çıplak ayakla yürümek yerine su ayakkabısı gibi koruyucu ayakkabılar kullanın.

5- Kabuklu deniz ürünlerini iyi pişirerek tüketin.

6- Plaj ve deniz suyunun temizliğine dair yerel uyarıları takip edin. -Haber Merkezi

Kaynak: Haber Merkezi