Salmonella, tavuk gibi hayvanların bağırsaklarında doğal olarak bulunabilir. Bu bakteri kesim sırasında etin yüzeyine bulaşabilir. Çiğ veya az pişmiş tavukta görünmeyen, kokusuz ve tatsız olan bu bakteri, mide-bağırsak enfeksiyonlarına yol açabilir. Ancak doğru şekilde pişirilmezse ya da mutfakta hijyen kurallarına uyulmazsa, insanlara bulaşabilir.
TAVUK ZEHİRLENMESİNİ ENGELLEMEK İÇİN ALINACAK ÖNLEMLER
1. Tavuk İyi Pişirilmeli:
Tavuk, iç sıcaklığı en az 75°C olacak şekilde pişirilmeli. Etin rengi tamamen beyaz olmalı ve pembelik kalmamalıdır.
2. Çiğ Tavukla Temas Eden Eşyalar Temizlenmeli:
Kesme tahtası, bıçak, tezgâh ve eller mutlaka sıcak su ve sabunla yıkanmalıdır.
3. Tavuk Suyu Diğer Gıdalardan Uzak Tutulmalı:
Çiğ tavuk paketlerinden akan sıvılar, buzdolabında diğer gıdalara temas etmemelidir.
4. Çiğ ve Pişmiş Tavuk Ayrılmalı:
Aynı tabağa pişmiş ve çiğ tavuk konulmamalı, aynı maşa ve kaşık kullanılmamalıdır.
5. Son Kullanma Tarihi Geçmiş Ürünlerden Uzak Durulmalı:
Bozulmuş gıdalardan kaçınılmalıdır.
Salmonella Nasıl Bulaşır?
Çiğ veya az pişmiş tavuk, yumurta, et ve deniz ürünlerinden bulaşabilir.
Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri de risk taşıyabilir.
Temiz olmayan sulardan içme veya bu suyla yıkanmış sebzeler ve meyveler, bakteriyi taşıyabilir.
Sürüngenler (kaplumbağa, yılan), kuşlar ve bazı evcil hayvanlar da salmonella taşıyabilir. Bu hayvanlarla temas sonrası eller yıkanmalıdır. -Haber Merkezi