Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına göre, 7 Mart 2025 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye, Spitsbergen Antlaşması'na resmi olarak taraf oldu. 9 Şubat 1920'de Fransa'nın başkenti Paris’te imzalanan ve 1925'ten bu yana yürürlükte olan bu antlaşma, Norveç’in Svalbard üzerindeki egemenliğini tanımakla birlikte, üye ülkelerin vatandaşlarına mülk edinme, balıkçılık, madencilik ve bilimsel araştırmalar yapma hakkı tanıyor.

TÜRK ŞİRKETLERİ VE BİLİM İNSANLARI İÇİN YENİ FIRSATLAR 

Bu anlaşma sayesinde artık Türk vatandaşları ve şirketleri, Svalbard Takımadaları’nda mülk sahibi olabilir, oturma izni alabilir ve ticari faaliyetlerde bulunabilir. Özellikle denizcilik, madencilik ve balıkçılık sektörlerinde yeni yatırım fırsatları doğarken, bilim insanları da bölgede araştırmalar yapabilecek.

Bununla birlikte, Türk öğrenciler Svalbard Üniversite Merkezi’nde eğitim alma şansı elde edecek ve Türkiye, Kuzey Kutbu’ndaki bilimsel çalışmalarını daha da genişletebilecek.

TÜRKİYE, ARKTİK BÖLGEDEKİ VARLIĞINI GÜÇLENDİRİYOR 

Bu stratejik adımla birlikte Türkiye, Arktik bölgesinin doğal kaynaklarından faydalanmayı ve bölgedeki ekonomik ve bilimsel varlığını artırmayı amaçlıyor. Ayrıca, Arktik Konseyi’ne gözlemci üye olma hedefi de sürdürülüyor.

Türkiye’nin Arktik bölgesine yönelik yürüttüğü bilimsel seferler de bu çerçevede hız kesmeden devam ediyor. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (TÜBİTAK MAM) tarafından Norveç’in münhasır ekonomik bölgesi ile Svalbard Adaları ve kara sularında icra edilen Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferleri’nin dördüncüsü (TASE-IV), 26 Haziran-25 Temmuz 2024 tarihlerinde tamamlandı.

Bu gelişmeyle birlikte Türkiye, Arktik bölgesinde hem ekonomik hem bilimsel faaliyetlerini daha da ileriye taşımayı hedefliyor. -Haber Merkezi 

Kaynak: Haber Merkezi