Nefes Gazetesi’nin verilerine göre, 2020 yılında 32,35 TL olan dana karkas etin kilogram fiyatı, 2025 itibarıyla 432 TL’ye ulaştı. Bu olağanüstü artış, etin halk için temel bir gıda olmaktan çıkmasına neden oldu.

AVRUPA'DA ET YEMEYENLER SIRALAMASINDA TÜRKİYE BİRİNCİ 

Eurostat’ın 2023 yılı verilerine göre, Türkiye "İki günde bir et, tavuk veya balık tüketemeyenler" kategorisinde %39,1 ile Avrupa’da ilk sıraya yükseldi. Bu oran, Romanya (%23,2), Bulgaristan (%19,9) ve Slovakya (%17,8) gibi ülkeleri geride bıraktı.

TÜRKİYE'DE KIRMIZI ET TÜKETİMİ DÜNYA ORTALAMASININ ÇOK ALTINDA

Et ve Süt Kurumu’nun 2023 yılı raporuna göre, dünyada kişi başına en fazla kırmızı et tüketen ülkeler Uruguay (44,4 kg) ve Arjantin olurken, Türkiye’de bu oran sadece 18,44 kg. Dünya ortalaması 28,5 kg iken, Türkiye’de beslenme yetersizliği ve gelir adaletsizliği sorununun derinleştiği belirtiliyor.

BAYRAM SOFRALARINDA ET YOK 

Mart ayında da yükselmeye devam eden et fiyatları, Ramazan Bayramı öncesinde birçok haneye etin girmemesine neden oldu. Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin raporuna göre, şubat ayında 644,37 TL olan dana eti fiyatı, mart sonunda 692,12 TL’ye çıkarak %7,4 oranında arttı.

Uzmanlar Uyarıyor: Et, Sağlıklı Beslenme Değil, Artık Bir Ayrıcalık!

Uzmanlar, çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı olan bireylerin proteine erişimde ciddi zorluklar yaşadığını belirtiyor. Etin artık yalnızca yüksek gelir grubunun düzenli tüketebildiği bir ürün haline gelmesi, halk sağlığı açısından büyük bir risk oluşturuyor. -Haber Merkezi 

Kaynak: Haber Merkezi