Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bakanlık ve bağlı kurumlarının çeşitli konularına ilişkin gerekli kanuni düzenlemeleri içeren bir kanun teklifini TBMM komisyonuna sunduklarını açıkladı. Bu kapsamda, havalimanlarında güvenlik önlemlerinin artırılması ve deniz taşımacılığında emisyonların azaltılmasına yönelik önemli değişiklikler öngörülüyor.

HAVALİMANLARINDA GÜVENLİK ARTIRILIYOR

Bakan Uraloğlu, 2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanunu’nda yapılacak değişikliklerle havalimanı güvenliğinin artırılacağını belirtti. Yapılacak düzenlemelere göre, havalimanı girişlerinde tüm yolcular cihazlarla aranacak, cihazla aramanın yetersiz kaldığı durumlarda ise elle arama yapılacak. Ancak, kendisinin veya eşyasının elle aranmasını kabul etmeyen yolcular uçağa kabul edilmeyecek. Ayrıca, havacılık güvenliği kapsamında özel güvenlik personelinin genel kolluk nezaretinde eşya, bagaj ve kargolarda arama yapabileceği ifade edildi.

DENİZCİLİKTE EMİSYON DÜZENLEMELERİ

Türkiye sıralamasını yükseltti: Güçlendikçe güçleniyor Türkiye sıralamasını yükseltti: Güçlendikçe güçleniyor

Bakan Uraloğlu, iklim değişikliğinin etkileri nedeniyle deniz taşımacılığında gemi kaynaklı emisyonların azaltılmasına yönelik çalışmalara hız verildiğini belirtti. Bu bağlamda, Avrupa Birliği’nin Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) kapsamında denizcilik sektörüne yönelik yeni düzenlemelerin önemli bir rol oynayacağını söyledi. Avrupa Birliği’nin ETS düzenlemesini, Avrupa Ekonomik Alanı ile bu alanın dışında kalan limanlar arasındaki seferlerde üretilecek emisyonları da kapsayacak şekilde genişleteceğini belirtti. Bu kapsamda, üretilen emisyonlardan elde edilecek gelirin yüzde 50’sinin diğer ülkenin tasarrufuna bırakılacağını vurguladı.

Türk bayraklı ve Türk sahipli deniz ticaret filosunun rekabet yeteneğini koruyabilmesi için emisyonlarını hızlı bir şekilde düşürmesi gerektiğinin altını çizen Uraloğlu, "Bu noktada uluslararası ve bölgesel karbon fiyatlandırma uygulamalarından toplanan gelirlerin ülkemiz tarafından en verimli şekilde kullanılması büyük önem arz ediyor. Emisyon fiyatlandırma sisteminin ülkemizde kurulması durumunda, mütekabiliyet esasına göre toplam üretilen emisyonlardan alınacak gelirin belirlenecek bir miktarının ülkemizce alınması sağlanacak. Bu gelir, Türk deniz ticaret filosunun yenilenmesi veya dönüştürülmesi amacıyla kullanılacak. Böylece, dünya deniz ticaretinde rekabet gücümüz artarak devam ettirilecek." dedi.

DİJİTALLEŞME VE YEŞİL DENİZCİLİK

Yeni düzenleme, deniz taşımacılığından elde edilen karbon fiyatlandırması gelirlerinin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın bütçesine özel ödenek olarak aktarılmasını öngörüyor. Toplanan tutarların, yeşil denizcilik için araştırma, geliştirme, dönüşüm ve yeni gemi inşa faaliyetlerini desteklemek amacıyla kullanılacağını belirten Uraloğlu, bu ödeneklerin kullanımına ilişkin usul ve esasların Cumhurbaşkanı tarafından belirleneceğini söyledi. Uygulama kapsamına alınacak gemilerin cinsi, sefer bölgesi, tonajı, gemilerden alınacak emisyon bedeli oranları, emisyonların izlenmesi, raporlanması ve doğrulanmasına ilişkin usul ve esasların yine Cumhurbaşkanı tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirleneceğini ifade etti.

Uraloğlu ayrıca, 4922 sayılı Kanun gereğince halihazırda fiziki olarak yapılan limanlara giriş ve çıkış işlemlerinin, dijital olarak sunulan belgeler üzerinden yapılmasını sağlayacak düzenlemelerin de yer aldığını belirtti. -Haber Merkezi

Kaynak: Haber Merkezi