Türkiye'de bireysel borçluluk, ekonomik belirsizlikler ve alım gücündeki erime nedeniyle tarihi bir seviyeye ulaştı. Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi'nin mart ayı itibarıyla yayımladığı verilere göre, bireysel kredi borcu bulunan kişi sayısı 42 milyon 159 bine çıkarken, kişi başına düşen ortalama borç miktarı 100 bin TL'yi geçti. Bu oran, ülke tarihindeki en yüksek seviyeye ulaşmış oldu.
KREDİ KARTI BORCU 2 TRİLYON TL’Yİ AŞTI
Bireysel borçluluğun önemli kalemlerinden biri olan kredi kartı borcu, 2025 yılı itibarıyla 2 trilyon 36 milyar TL'yi aştı. Kredi kartı kullanıcı sayısı ise geçen yılki 37,2 milyon kişiden 39,1 milyona yükseldi. Tüketiciler, enflasyon ve ekonomik belirsizlik nedeniyle artık temel ihtiyaçlarını bile kredi kartı ile karşılamak zorunda kalıyor.
KREDİLİ MEVDUAT HESAPLARI PATLADI
Bir diğer dikkat çeken gelişme ise Kredili Mevduat Hesapları (KMH) alanındaki artış oldu. 2024 yılı itibarıyla 220 milyar TL olan toplam KMH bakiyesi, yüzde 135 oranında bir artışla 518 milyar TL'ye çıktı. Bu hesaplardan borçlanan kişi sayısı ise 30,5 milyona yükseldi. Ortalama borç miktarı 16 bin 975 TL’ye çıkarken, bu hesaplarda yaşanan tasfiye oranı ise yüzde 3,6'ya ulaştı.
İHTİYAÇ KREDİSİ KULLANIMI AZALIYOR, BORÇ YÜKÜ ARTIR
Sıkı para politikalarının etkisiyle ihtiyaç kredilerine erişim zorlaşırken, 2024 yılında 13,4 milyon olan ihtiyaç kredisi kullanan kişi sayısı 11,1 milyona geriledi. Ancak, kişi başına düşen borç yaklaşık 98 bin TL'ye yükseldi ve borçların tasfiye edilme oranı yüzde 5’e yaklaştı.
HALK EKONOMİYE GÜVEN DUYMUYOR
Bireysel borçluluk ve ekonomik zorluklarla birlikte halkın ekonomik beklentileri de olumsuz yönde değişti. İstanbul Ekonomi Araştırma'nın raporuna göre, halkın yüzde 71’i mevcut ekonomik durumu "kötü" veya "çok kötü" olarak değerlendiriyor. Gelecek döneme ilişkin beklentiler ise karamsar; katılımcıların sadece yüzde 21’i ekonomide bir iyileşme bekliyor.
GELİR-GİDER AÇIĞI BÜYÜYOR
Gelir-gider dengesindeki bozulma, özellikle işsizler ve yevmiyeli çalışanlar arasında dikkat çekiyor. "Gelirim giderimi karşılamıyor" diyenlerin oranı, işsizlerde yüzde 66, yevmiyeli çalışanlarda ise yüzde 64 olarak ölçüldü. Diğer taraftan, emekliler ve kamu çalışanları ise gelirin gideri ucu ucuna karşıladığına dikkat çekiyor. -Haber Merkezi