Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Uzman Diyetisyen Gülşah Bulut, Ramazan Bayramı'nda yeme alışkanlıklarına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Özellikle tatlı tüketiminde daha sağlıklı alternatiflerin tercih edilmesi gerektiğini belirtti.

Uzun süren Ramazan ayının ardından bayramda ani ve yüksek kalorili beslenmenin sindirim sistemini olumsuz etkileyebileceğine dikkat çeken Diyetisyen Bulut, geleneksel şerbetli tatlılar yerine daha hafif ve besleyici tatlıların tercih edilmesinin önemini vurguladı. Ramazan boyunca dinlenen sindirim sisteminin, bayramda aşırı ve ani yemek tüketimiyle zorlanabileceğini belirtti. Özellikle şeker ve tansiyon hastalarının, büyük porsiyonlu, yağlı ve şekerli yiyeceklerden uzak durması gerektiğini ifade etti.

Misafir ağırlayanlara da tavsiyelerde bulunan Bulut, ağır şerbetli hamur tatlıları yerine meyveli veya sütlü tatlıların ikram edilmesini önerdi. Rafine şekerin daha az kullanıldığı sağlıklı tariflerin kolayca bulunabileceğini ve bu tür ikramlarla farkındalık oluşturulabileceğini söyledi. Bayram ziyaretlerinde porsiyon kontrolünün önemine de değinen Bulut, ikram edilen tatlılardan küçük porsiyonlar alınabileceğini, örneğin bir dilim baklava yerine yarım porsiyon sütlü tatlı tercih edilebileceğini belirtti.

Şerbetli tatlılar yerine daha sağlıklı seçeneklere yönelmenin önemini vurgulayan Bulut, Antalya'da sıkça tüketilen kabak tatlısının, şerbeti azaltılarak ceviz ve tahinle zenginleştirildiğinde daha sağlıklı bir alternatif olabileceğini söyledi. Ayva tatlısı, meyve tatlıları ve sütlü tatlıların da bayram sofralarında yer alabileceğini ifade etti. Bayramda ikramda bulunurken ısrarcı olunmaması gerektiğini belirten Bulut, önemli olanın paylaşım ve birliktelik olduğunu, sağlıklı seçimlerle bayramın keyifli geçirilebileceğini söyledi.  -Haber Merkezi

Kaynak: Haber Merkezi