İngiltere'deki Dorset Üniversite Hastaneleri'nden endokrinoloji uzmanı Doktor David Cavan, meyve bazlı smoothie tüketiminin fark edilmeyen bir risk taşıdığını belirtti.

Dr. Cavan'a göre, evde hazırlanmış olsun ya da hazır satın alınmış olsun, pek çok smoothie önemli miktarda şeker barındırıyor. Hatta bazı türleri, yaklaşık 9 tatlı kaşığı şekere denk gelen bir kutu karbonatlı içecek kadar şeker içerebiliyor.

"Herhangi bir meyve püre haline getirildiğinde, az miktarda lif içerse bile yüksek şekerli bir sıvıya dönüşüyor" diyen Dr. Cavan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şekerin 'doğal' kaynaklı olması, yani meyveden gelmesi durumu değiştirmiyor. Vücut için bu hala şekerdir ve kan şekeri üzerinde belirgin bir etkisi bulunur."

SAĞLIK SORUNLARI RİSKİ ARTIYOR

Şeker oranı yüksek beslenme düzenlerinin; sürekli açlık hissine, ihtiyaçtan fazla kalori alımına, şişmanlık ve buna bağlı sağlık sorunları riskinin artmasına yol açtığı uzun zamandır bilinen bir gerçektir.

Yakın zamanda çıkan "Tip 2 Diyabeti Yönetmek: Semptomları Azaltmak ve Sağlığınızı İyileştirmek İçin Bir Kılavuz" isimli kitabında Dr. Cavan, diyabet riskini azaltmanın kolay yollarından birinin meyve smoothie'lerini bırakmak olduğunu vurguladı.

Püre haline getirilen meyve ve sebzelerde lif ve bazı besin maddeleri azalıyor. Sonuç olarak kişi; daha fazla şeker, daha az lif tüketiyor. Bu durum hem kan şekeri dengesini sağlamayı zorlaştırıyor hem de daha çabuk acıkmaya neden oluyor.   -Haber Merkezi

Kaynak: Haber Merkezi