Alanya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Başkanı Gaye Coşkun, 24 Temmuz Gazetecilik ve Basın Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda, basın özgürlüğünün ve gazeteciliğin karşı karşıya bulunduğu sorunlara dikkat çekti.
24 Temmuz 1908'de II. Meşrutiyet'in ilanıyla birlikte gazetelerin sansür denetiminden geçmeden yayımlanmaya başladığını hatırlatan Coşkun, bu tarihin Türk basını açısından önemli bir dönüm noktası olduğunu belirtti. Ancak bugün aynı özgürlük ortamının sağlanamadığını ifade eden Coşkun, 24 Temmuz'un artık gazeteciler için daha çok dayanışma ve basın özgürlüğü mücadelesinin simgesi haline geldiğini vurguladı.
"Türk basını zor bir dönemden geçiyor"
Türk basınının 24 Temmuz'un 118. yılında önemli sorunlarla karşı karşıya olduğunu kaydeden Coşkun, gazeteciliğin sürdürülebilirliği açısından finansman kaynaklarının belirsiz ve manipülasyona açık hale geldiğini ifade etti.
Gazetecilerin uluslararası basın ilkeleri doğrultusunda yürüttükleri faaliyetler nedeniyle idari ve adli soruşturmalarla karşılaşabildiğini belirten Coşkun, Türkiye'nin 2026 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde 180 ülke arasında 163. sırada yer almasının da düşündürücü olduğunu dile getirdi.
"Basın Meslek Yasası'na ihtiyaç var"
Gelişen teknolojiyle birlikte gazetecilik adı altında manipülasyon odaklı yayın yapan kişi ve platformların mesleğe zarar verdiğini belirten Coşkun, bu sorunların çözümü için kapsamlı bir Basın Meslek Yasası'nın hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.
Yasanın, gazetecilik mesleğini günümüz şartlarına uygun şekilde tanımlaması, finansman kaynaklarını düzenlemesi ve ifade özgürlüğünü güvence altına alması gerektiğini ifade eden Coşkun, bu adımların atılması halinde 24 Temmuz'un yeniden gerçek anlamda bir basın bayramı olarak kutlanabileceğini belirtti.
Mesajının sonunda tüm meslektaşlarının 24 Temmuz Gazetecilik ve Basın Bayramı'nı kutlayan Coşkun, dayanışmanın güçlenerek devam etmesi temennisinde bulundu.





