Türkiye genelinde faaliyet gösteren kuaförler, kafeler ve marketler gibi işletmeler hakkında yeni bir düzenlemeye gidildi. İşletmeler, mekanlarında çalan müzikler için telif ücretiyle karşı karşıya kalacak. Müzik Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği (MESAM) tarafından gönderilen ihtarnamelerde, işletmelerden metrekare başına yıllık 6 bin TL telif ücreti talep edildi. Ödeme yapmayanlar için de ceza olduğu belirtilirken, lisans bedelinin 3 katı tazminat, banka hesaplarına haciz ve 1-5 yıl arasında hapis cezası geleceği açıklandı. Esnafların yıllardır sürüncemede olduğunu belirten Esnaf Oda Başkanlarından da tepki gecikmedi.

DEĞİRMENCİ’DEN ESNAFA TAM DESTEK

5846 sayılı fikir ve sanat eserleri kanunu 2000'li yıllardan bu yana uygulanan telif yasası kanunudur. Bu kanunun uygulanmasına binaen Türkiye'de belli başlı sanatçılar kendi derneklerini kurarak Müyap, Müyoder, Mesam gibi dernekler çatısı altında toplandılar” şeklinde konuşan Alanya Otelciler Pansiyoncular Lokantacılar Kafeteryacılar Turistik Eşya Satıcıları Odası Başkanı Hüseyin Değirmenci, şunları söyledi; 
“Bu yıllardan itibaren de öncelikle büyük oteller ve tesisleri olmak üzere anlaşmalar yaptılar. Yıllar içerisinde de restaurantların ve kafelerin üzerine giderek kazanç sağlamaya çalıştılar. Ancak yasa müziklerin kullanılması konusunda tüm İşletmeleri kapsadığı için restaurant ve kafelerden sonra diğer işletmelerin de bu derneklere üye olarak para ödemesini sağlamaya çalışmaktadırlar. 

“ESNAFIN ÜZERİNDE YETERİ KADAR YÜK VAR”

Biz yıllarca küçük esnafların ve belli ölçeklerin altında kalan küçük işletmelerin üyelikten ve mali yüklerden muaf olmasını talep ettik. Ancak bugüne kadar bu konuda bir ilerleme sağlanamadı. Avukatlar vasıtasıyla esnafa baskı yaparak ücret talep eden bu firmalarla biz yasal yollar ve mahkeme kararlarına dayanarak sürecin ilerlemesi için çaba sarf ediyoruz. 5846 sayılı kanuna göre bu şirketler Bilgisayar Televizyon gibi elektronik aletlerden yapılan yayınların işletme içerisine kolonlar ya da hoparlörlerle dağıtılması aracılığıyla kazanç sağladıklarını düşünerek ücretleri talep etmektedirler. Biz esnafımıza işletme içerisindeki kolonları ve hoparlörlere kaldırmasını öneriyoruz. Oda olarak bizlerle iletişime geçen esnaflarımızı yasal süreçler ile ilgili bilgilendiriyoruz. Üzerinde yeteri kadar yük bulunan esnaflarımızın üzerinden 5846 sayılı Telif yasası kaldırılmalıdır.” 

“BU NEYİN KAFASI”

Alanya Bakkallar ve Bayyiler Odası Başkanı Hilmi Özdemir ise, “Zaten kafe, restoranlar ve barlardan telif hakkı alıyorlar. Marketlerde müzik yayını yok, sadece televizyonun müzik kanalından birisi açık olabilir. Buna da kimse telif hakkı ödeyemez. Bu neyin kafası anlamak mümkün değil, nereden esnafı zora sokarız yarışına girilmiş sanki. Derdimiz bir değil, bin olmuş hala doymuyorlar. Allah esnaflarımızın yardımcısı olsun” şeklinde konuştu. -Fatma Bedia UYAR

Muhabir: Fatma Bedia UYAR