Alanya Hal Derneği Başkanı Adem Kaya, gazetecilerin, yaş sebze ve meyve fiyatlarında üretim ile tüketim arasındaki farkların nedenine ilişkin sorusu üzerine yaptığı açıklamasında, “Sorun yıllardır Ticaret Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı nezdinde masaya yatırılıyor.

Türkiye’nin farklı bölgelerinden sektör temsilcileriyle yapılan ortak çalışmalarda üretim planlamasının önemine dikkat çekiyoruz ama sağlanamıyor” diye yanıt verdi.

‘ACİLEN ÜRETİM PLANLAMASI YAPILMASI GEREKİYOR’

Kaya, fiyat dalgalanmalarının temelinde arz-talep dengesizliği bulunduğunu belirterek şöyle konuştu: “Ülkemizde acilen üretim planlaması yapılması gerekiyor.

Üretim planlaması yapılmadığı sürece nedenler değişiyor. Bazen İhracat duruyor, hava muhalefeti devreye giriyor.

Bazı ürün yüzde 10 noksan ekildiği zaman fiyat yüzde 100 artıyor. Bazı ürünler yüzde 10 fazla ekildiği zaman fiyatlar yüzde 50, yüzde 100 tabana iniyor.

Geçen yıl domateste yaşanan fiyat düşüşünü nedeniyle nisan ve mayıs aylarında domatesi 15-20 liraya kadar geriledi, üretici zarar etti.

Bundan sonraki ekim dönemini domatesin az ekilmesi ve üretimin düşük olmasından dolayı fiyatlar 100, 120, 140 liraya kadar çıktı.

Şimdi ne oldu? Yaz mevsimi geldi, yeni ürünler devreye girdi, üretim arttı ve fiyatlar 20, 25, 30 liraya kadar düştü.”

‘ÜRETİCİ DE TÜKETİCİ DE MAĞDUR OLMASIN’

Fiyat artışlarının yalnızca üretici ya da hal esnafı üzerinden değerlendirilmesinin doğru olmadığını vurgulayan Kaya, üretim miktarı, hava şartları, ihracat ve piyasa dengesinin fiyatlar üzerinde doğrudan etkili olduğunu söyledi.

Kaya, “Bunda üretici suçlu mu, biz mi suçluyuz? Devletimiz bunlara acilen çözüm bulabilir. Üretici de tüketici de mağdur olmasın diye planlı üretim şart” dedi.

‘FIRSATÇILARA KARŞI FİYATLARI GÜNLÜK YAYINLIYORUZ’

Alanya Sebze ve Meyve Komisyoncular Derneği olarak fiyat şeffaflığını artırmak için internet sitesi kurduklarını ve günlük hal fiyatlarını bu siteden yayınladıklarını kaydeden Kaya, “Alanya Sebze ve Meyve Komisyoncular Derneği sitesi dünyanın her tarafından takip edilebilir, günlük güncelliyoruz.

Amacımız bazı fırsatçıların ürünü yüksek fiyattan satmasının önüne geçmek istiyoruz” dedi. Kaya, vatandaşların, otellerin, marketlerin, manavların ve tedarikçilerin fiyat hareketlerini sitede görerek manipülatif girişimlerin önüne geçileceini kaydetti.

Alanya Hali’nin bölge tarımı ve turizm tedarik zinciri için önemli bir merkez olduğunu belirten Kaya, üreticinin emeğinin karşılığını alması, tüketicinin de ürüne makul fiyatlarla ulaşabilmesi için şeffaf piyasa, planlı üretim ve doğru tedarik zincirinin önem taşıdığını ifade etti. -Alkın BİRİCİK

Muhabir: Alkın  BİRİCİK