Alanya’da Dünya Temizlik Günü kapsamında kıyı ve deniz temizliği etkinliği düzenlendi. Kızılkule önü Soğuk Kapı Plajı’nda gerçekleştirilen çalışmada, kıyı temizliğinin yanı sıra denizdeki mikroplastik kirliliğine dikkat çekildi.

Alanya Belediyesi öncülüğünde Alanya Kent Konseyi, Akdeniz Çevre Platformu, SUP board işletmeleri, Mavi Bayraklı turizm tesisleri ve vatandaşların katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikte çevre bilincinin artırılması hedeflendi.

SUP’LARLA DENİZDE MİKROPLASTİK ÇALIŞMASI

Etkinlik, Kızılkule önündeki Soğuk Kapı Plajı’ndan SUP boardlar üzerinde başlatıldı. Katılımcılar, deniz suyundaki mikroplastiklerin gözlemlenmesi ve mümkün olduğunca sudan uzaklaştırılması amacıyla uygulamalı bir çalışma yaptı.

Alanya'da Sup'unu Alan Denize Koştu! Seferberlik Başladı (1)

Akdeniz Çevre Platformu iş birliğiyle gerçekleştirilen uygulamada, balık kepçelerine özel kumaş parçaları geçirilerek sudaki mikroplastiklerin tespit edilmesine çalışıldı. Çalışmayla vatandaşların mikroplastik kirliliğini doğrudan görmesi ve bu kirliliğin deniz ekosistemi üzerindeki etkileri konusunda farkındalık kazanması amaçlandı.

Etkinliğe Alanya Belediyesi Başkan Yardımcısı Haydar Uyar, Alanya Kent Konseyi Başkanı Nurhan Özcan, Akdeniz Çevre Platformu Başkanı ve kurucularından Sera Öner, ilgili belediye birimlerinin yöneticileri, 6 SUP board işletmesi, Mavi Bayraklı turizm tesislerinin temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

UYAR: “GÖREV HEPİMİZE DÜŞÜYOR”

Alanya Belediyesi Başkan Yardımcısı Haydar Uyar, etkinliğin temel amacının Akdeniz ekosisteminin korunmasına yönelik toplumsal duyarlılığı artırmak olduğunu söyledi.

Deniz kirliliğinin önemli ölçüde karasal kaynaklardan oluştuğuna dikkat çeken Uyar, özellikle mikroplastik kirliliğinin Alanya ve Akdeniz açısından ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirtti.

Uyar, Antalya Valisi Hulusi Şahin’in öncülüğünde yapılan çalışmalarla mikroplastik kirliliğinin kaynaklarının araştırıldığını, Alanya Belediyesi olarak da farklı bölgelerden alınan deniz numunelerinin bilimsel olarak incelendiğini ifade etti.

Yapılan incelemelerde ithal plastik kaynaklı mikroplastik yayılımına ilişkin bulgulara ulaşıldığını belirten Uyar, yürütülen çalışmaların ardından ilgili işletmelere yönelik Bakanlık tarafından yaptırımlar uygulandığını ve önlemler alındığını söyledi.

“Mavi Akdenizimizi mikroplastik istilasından başka türlü kurtarmamızın şansı yok. Görev hepimize düşüyor.”

Etkinliğe gösterilen yoğun ilgiden memnuniyet duyduklarını belirten Uyar, çevre çalışmalarına katkı sağlayan vatandaşlara teşekkür etti.

ÖZCAN: “DENİZİMİZİ TEMİZ TUTALIM”

Alanya Kent Konseyi Başkanı Nurhan Özcan da plastik, mikroplastik ve deniz yüzeyindeki kirliliğe karşı farkındalık oluşturmak amacıyla etkinliğin gerçekleştirildiğini söyledi.

Alanya'da Sup'unu Alan Denize Koştu! Seferberlik Başladı (3)

Etkinliğin katılım ve içerik açısından verimli geçtiğini belirten Özcan, gelecek nesillere temiz bir çevre bırakılması gerektiğini vurguladı.

“Çevremize sahip çıkalım. Denizimizi temiz tutalım. Gelecek nesillere temiz bir dünya ve deniz bırakmak istiyorsak plastik ve mikroplastiğin yasaklanmasını talep ediyoruz.”

Özcan, etkinliğe katkı sağlayan Alanya Belediyesi ve diğer paydaşlara teşekkür etti.

ÖNER: “BU SADECE BİR BAŞLANGIÇ”

Akdeniz Çevre Platformu Başkanı ve kurucularından Sera Öner ise Dünya Temizlik Günü kapsamında gerçekleştirilen çalışmanın yalnızca bir günlük temizlik faaliyeti olarak görülmemesi gerektiğini belirtti.

Plastik atıkların kaynağında azaltılması, nehirler aracılığıyla denize ulaşmasının önlenmesi ve dönüştürülemeyen plastik atıkların ithalatına yönelik önlemler alınması gerektiğini ifade eden Öner, çevre çalışmalarının düzenli şekilde sürdürülmesi çağrısında bulundu.

Etkinlik kapsamında gönüllülere, balık kepçeleriyle birlikte kullanılmak üzere basit şekilde uygulanabilen kumaş keselerin dağıtıldığını belirten Öner, spor ile çevre farkındalığının bir araya getirildiğini söyledi.

Öner, Alanya’nın atıkların kaynağında ayrıştırılması konusunda yaptığı çalışmalarla Türkiye’deki diğer belediyelere örnek olabilecek uygulamalara sahip olduğunu ifade etti.

ALANYA’DA ÇEVRE FARKINDALIĞI HEDEFLENİYOR

Dünya Temizlik Günü etkinliğiyle Alanya’nın kıyı ve denizlerinin korunmasına yönelik farkındalığın artırılması amaçlandı. Çalışmada özellikle plastik ve mikroplastik kirliliğine dikkat çekilirken, vatandaşların çevre koruma faaliyetlerine aktif katılımının teşvik edilmesi hedeflendi.

Kaynak: Alanya Belediyesi Basın Bülteni