Tarım ve Orman Bakanlığı, et ve et ürünlerinin üretim ve satışına yönelik kuralları yeniden düzenlemeye hazırlanıyor. Türk Gıda Kodeksi kapsamında hazırlanan taslak düzenleme, Alanya’daki restoran, kasap, market ve gıda işletmelerini de yakından ilgilendiriyor.

Taslakta burger için ilk kez standart belirlenmesi, sucuk, pastırma ve kavurma gibi geleneksel ürünlerde bazı uygulamalara sınırlama getirilmesi ve dönerlerin üretim şekline göre etiketlenmesi öngörülüyor.

Alanya’daki döner işletmelerini ilgilendiriyor

Düzenlemenin yürürlüğe girmesi halinde Alanya’da faaliyet gösteren döner salonları ve gıda işletmeleri de yeni kurallara tabi olacak.

Et ürünlerinde, etten kaynaklanan protein dışında üretim teknolojisi gereği kullanılması zorunlu süt, yumurta ve yoğurt gibi bileşenler haricinde protein veya azot kaynağı niteliğindeki maddelerin kullanımının önüne geçilmesi planlanıyor.

Et ürünlerinde dolgu amacıyla kullanılabilen diyet liflerine de sınırlama getirilmesi öngörülüyor.

Burger için ilk kez standart

Taslak düzenlemeyle birlikte "burger" ifadesinin mevzuatta tanımlanması ve burger ürünlerine yönelik üretim kriterlerinin belirlenmesi hedefleniyor.

Burgerlerin, köfte ürünleri için belirlenen kriterlere uygun şekilde hazırlanması planlanıyor.

Sucuk, pastırma ve kavurmaya yeni kurallar

Sucuk, pastırma ve kavurma gibi geleneksel et ürünlerinin üretiminde kullanılan bazı uygulamalara da yeni sınırlamalar geliyor.

Taslağa göre bu ürünlerde tütsüleme işlemine izin verilmemesi planlanıyor. Ayrıca fıstık ve peynir gibi çeşni maddelerinin kullanımının da yasaklanması öngörülüyor.

Et ürünlerinde dolgu amacıyla kullanılan nişasta ve nişasta içeren maddeler ile soya ve soya ürünlerine ilişkin mevcut düzenlemelerin de yeniden ele alınması bekleniyor.

Alanya’da dönerin adı değişebilir

Yeni düzenlemenin dikkat çeken başlıklarından biri de dönerlerin etiketlenmesi olacak.

Üretim yönteminin etikette açık şekilde belirtilmesi planlanırken dönerlerin içeriği ve hazırlanışına göre "yaprak döner", "yaprak-kıyma döner" veya "kıyma döner" şeklinde adlandırılması öngörülüyor.

Bu düzenlemenin Alanya'daki döner işletmelerinde ürün isimlendirmesi ve etiketleme uygulamalarına da yansıması bekleniyor.

Kanatlı dönerde yağ oranı düşecek

Hazırlanmış kanatlı eti karışımları ile kanatlı eti dönerinde izin verilen yağ oranının yüzde 20’den yüzde 15’e indirilmesi planlanıyor.

Mekanik olarak ayrılmış kanatlı eti (MAKE) içermeyen, ısıl işlem görmüş kanatlı sucuğunda ise izin verilen kalsiyum miktarının 350 miligram/kilogramdan 400 miligram/kilograma çıkarılması öngörülüyor.

Taslakta ayrıca döner, kaplamalı ürünler ve köfte tanımlarının kırmızı et ve kanatlı etinden üretilen ürünler için ayrı ayrı düzenlenmesi planlanıyor.

Düzenleme henüz taslak aşamasında

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hazırladığı düzenleme henüz taslak aşamasında bulunuyor. Nihai düzenlemenin yürürlüğe girmesi halinde Alanya’daki et ve et ürünü satan işletmeler de belirlenen yeni üretim, içerik ve etiketleme kurallarına göre hareket edecek.

Kaynak: Haber Merkezi