Antalya Tarım Konseyi (ATAK), 9-20 Kasım tarihlerinde Antalya’da düzenlenecek COP31 öncesinde tarım sektörünün beklentilerini ve iklim değişikliğine karşı atılması gereken adımları değerlendirdi. Toplantıda su, akıllı tarım, iklim finansmanı ve sürdürülebilir üretim başlıkları öne çıkarken, Antalya tarımının geleceğine yön verecek “COP31 ATAK Mutabakatı” için çalışma grupları oluşturuldu.

Antalya tarımı masaya yatırıldı

Antalya Tarım Konseyi ve Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır’ın ev sahipliğindeki COP31 Tarım Sektörü Toplantısı’na Antalya Valisi Hulusi Şahin, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Hacısüleyman, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Mehmet Ali Can, Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ebru Kaçın, Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Fırat Erkal, ANSİAD Başkanı Ercan Özbek ile sektör temsilcileri katıldı.

Toplantıda Antalya tarımının iklim değişikliğine uyumu, su kaynaklarının korunması, seraların dönüşümü ve sürdürülebilir üretim modelleri ele alındı.

“Değişime reaksiyon gösteren kazanacak”

Antalya Valisi Hulusi Şahin, son 30 yılda kentte su, toprak, sıcaklık ve iklim koşullarında önemli değişimler yaşandığını belirtti.

İklim değişikliğinin bazı alanlarda yeni tarım fırsatları da oluşturabileceğini ifade eden Şahin, değişimin yönetilmesi gerektiğini vurguladı.

“Değişimi gören, değişimi hisseden ve buna göre reaksiyon gösteren kazanacak, değişimin farkında olmayan, direnen, umursamayan kaybedecek.”

Şahin, Antalya’daki seraların da yeni koşullara uyum sağlaması gerektiğini belirterek yeni bir tarım modeline geçişin önemine dikkat çekti. Akıllı tarım, sürdürülebilirlik, yenilenebilir enerji, su hasadı ve akıllı sulamanın yanı sıra ilaç ve gübre kullanımında verimliliğin artırılması gerektiğini söyledi.

Tarımsal atıkların yönetiminin de kritik olduğunu belirten Şahin, denizlerin korunmasının hem turizm hem de tarım açısından büyük önem taşıdığını ifade etti.

Antalya için öncelik su

ATAK ve ATB Başkanı Ali Çandır ise COP31’in Antalya açısından yalnızca uluslararası bir organizasyon olarak kalmaması gerektiğini söyledi.

Çandır, Antalya’nın güçlü tarımsal üretim yapısının geleceğe taşınmasının doğal kaynakların korunmasından geçtiğini belirterek, COP31’in gıda güvenliği, sürdürülebilir gıda sistemleri, tarımsal dönüşüm, su ve kuraklık başlıklarında önemli bir fırsat oluşturduğunu kaydetti.

“COP31'i Antalya tarımı açısından kalıcı bir mirasa dönüştürmek için somut adımlara ihtiyacımız var.”

ATAK tarafından gerçekleştirilen “COP31 ATAK Tarım Sektörü Beklenti Anketi” sonuçları da toplantıda paylaşıldı. Ankete katılanların yüzde 53’ü iklim değişikliğini suya bağlı olaylarla, yüzde 30’u ise sıcaklık ve hava olaylarıyla hissettiğini belirtti.

Katılımcıların tamamı önümüzdeki 10 yılda iklim sorunlarının artacağını öngörürken, yüzde 70’i üretim miktarının azalacağını, yüzde 89’u ise üretim deseninin değişeceğini düşünüyor.

Ankette yüzde 36 ile su, Antalya tarımı açısından COP31’de ele alınması gereken en öncelikli konu olarak öne çıktı. Katılımcıların yüzde 87’si akıllı sulama ve akıllı tarım uygulamalarını öncelikli yatırım alanı olarak gösterirken, yüzde 55’i COP31 sonrasında Antalya için uluslararası bir tarımsal iklim ağı kurulmasını istedi.

COP31 ATAK Mutabakatı hazırlanıyor

Çandır, anket sonuçlarının Antalya tarımının COP31’den kalıcı kazanımlar elde etmesi gerektiğini ortaya koyduğunu belirtti.

Çalışmaların iklim değişikliği ve su, akıllı tarım ve yapay zeka, iklim finansmanı olmak üzere üç ana başlıkta yürütüleceğini açıklayan Çandır, çalışma gruplarında somut ve uygulanabilir öneriler geliştirileceğini söyledi.

“Ne yapmalıyız? Kim yapmalı? Nasıl yapmalıyız? COP31 sonrasında nasıl sürdürülebilir hale getirmeliyiz?”

Çalışma gruplarının hazırlayacağı önerilerin bir araya getirilmesiyle “COP31 ATAK Mutabakatı” oluşturulması planlanıyor. Mutabakatın yalnızca COP31’de sunulacak bir görüş bildirisi değil, Antalya tarımının dönüşümüne rehberlik edecek ortak bir yol haritası olması hedefleniyor.

Antalya’dan Akdeniz’e tarım ağı

Toplantıda Antalya’nın Akdeniz havzasındaki tarımsal işbirliğinde öncü rol üstlenmesi de gündeme geldi.

Örtüaltı üretim, meyvecilik, kesme çiçekçilik, tohumculuk ve fidecilik alanlarındaki deneyiminin Antalya’ya önemli bir avantaj sağladığını belirten Çandır, “CityMed-AgriNet – Akdeniz Şehirleri Tarım Ağı” önerisini paylaştı.

Önerilen ağ ile Akdeniz şehirleri arasında tarım, iklim, çevre ve su alanlarında bilgi ve deneyim paylaşımının artırılması, ortak projeler geliştirilmesi ve teknoloji ile iyi uygulamaların yaygınlaştırılması amaçlanıyor.

Çandır, Antalya tarımının dönüşüm yol haritası ile Akdeniz’e uzanan kalıcı işbirliği hedefinin birlikte ilerleyeceğini söyledi.

COP31 sonrası dönüşüm hedefi

COP31 hazırlıklarının kamu kurumları, üniversiteler, üreticiler, meslek kuruluşları, özel sektör ve tarım sektörünün diğer paydaşlarının katkısıyla yürütüleceği belirtildi.

Çandır, hedeflerinin COP31’in ardından da devam edecek bir dönüşüm süreci oluşturmak olduğunu ifade etti.

“COP31 Antalya'da yapılacak bir konferans olarak kalmasın, Antalya tarımında bir dönüşüm başlatsın.”

Toplantının sonunda, COP31 ATAK Mutabakatı’nın altyapısını hazırlayacak çalışma grupları oluşturuldu.

Kaynak: Haber Merkezi