Bursa merkezli yürütülen ve Antalya'nın da aralarında bulunduğu 7 ilde gerçekleştirilen eş zamanlı operasyonda, internet üzerinden araç satışı yapan vatandaşları hedef alan dolandırıcılık şebekesi çökertildi. Operasyonda gözaltına alınan 17 şüpheliden 10'u tutuklanırken, 6 kişi hakkında adli kontrol kararı verildi. Bir şüpheli ise emniyetteki işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

Mustafakemalpaşa Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde, Bursa İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekiplerinin yaklaşık 3 ay süren fiziki ve teknik takibi sonucunda, internet üzerinden araç satışı yapan vatandaşları hedef alan organize dolandırıcılık ağı deşifre edildi.

Antalya Bağlantılı Dolandırıcılık Çetesi Çökertildi (3)

Soruşturma kapsamında Bursa'nın yanı sıra Antalya, Mersin, Şanlıurfa, İstanbul, Osmaniye ve Ankara'da eş zamanlı operasyon düzenlendi. Operasyonlarda 17 şüpheli yakalanırken, adreslerde yapılan aramalarda çok sayıda dijital materyal ele geçirildi. Suçtan elde edildiği değerlendirilen 2 otomobil ile 1 taşınmaza da el konuldu.

Kaparo yöntemiyle dolandırdılar

Polis ekiplerinin tespitlerine göre şüpheliler, ikinci el araç satış ilanları üzerinden satıcılara ulaşıp kendilerini alıcı olarak tanıttı. Güven kazandıktan sonra banka uygulamalarındaki para isteme özelliğini kullanarak "kaparo" açıklamasıyla ödeme talebi gönderdi. Satıcılar ise gelen talebi kaparo ödemesi sanarak onayladı ve hesaplarındaki para dolandırıcıların hesaplarına aktarıldı.

Antalya Bağlantılı Dolandırıcılık Çetesi Çökertildi (5)

Sahte noter yöntemi kullandılar

Soruşturma kapsamında şebekenin daha sonra yeni bir yöntem geliştirdiği de belirlendi. Şüphelilerin, mağdurları telefonla arayarak kendilerini noter görevlisi olarak tanıttıkları, güvenli satış işlemi yapılacağı izlenimi oluşturdukları ve aynı anda banka uygulaması üzerinden gönderilen para talebini onaylatmaya çalıştıkları tespit edildi.

Antalya Bağlantılı Dolandırıcılık Çetesi Çökertildi (4)

Mağdurların, işlemi araç satış sürecinin bir parçası zannederek onay verdiği, hesaplarından yüklü miktarda para çekildikten sonra dolandırıldıklarını fark ettikleri öğrenildi.

Antalya da operasyon kapsamındaydı

Şüphelilerin suçta kayıt dışı olarak kullanılan "patates hat" olarak bilinen GSM hatlarından faydalandığı ve elde edilen haksız kazancı banka hesapları üzerinden akladığı belirlendi.

Antalya Bağlantılı Dolandırıcılık Çetesi Çökertildi (6)

Yürütülen soruşturmada şebekenin Türkiye genelinde yaklaşık 70 dolandırıcılık olayına karıştığı, vatandaşları toplam 4 milyon 200 bin lira zarara uğrattığı tespit edildi. Mağdurlardan ikisinin Bursa'da bulunduğu, diğer mağdurların ise farklı illerde yaşadığı öğrenildi.

Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen 17 şüpheliden 10'u tutuklanırken, 6 şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Bir kişi ise emniyetteki ifadesinin ardından salıverildi.

Kaynak: İHA