Antalya'da yeni imar alanlarının açılması, kentsel dönüşüm çalışmaları, artan yapı yoğunluğu ve turizm yatırımlarıyla birlikte elektrik altyapısının gelecekteki enerji talebini karşılayıp karşılayamayacağı tartışma konusu oldu. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Antalya Şube Başkanı Şaban Tat, kentte yapılaşma ile elektrik altyapısının birlikte planlanması gerektiğini söyledi.
Tat, elektrikli araçlar ve şarj istasyonlarının yaygınlaşmasının yanı sıra artan nüfus ve tüketimin de Antalya'nın enerji ihtiyacını büyüttüğüne dikkat çekti.
YAPI YOĞUNLUĞU ARTTI
Antalya'nın hızlı şekilde büyüdüğünü belirten Şaban Tat, yeni imar alanları ve kentsel dönüşüm bölgelerinde yapı yoğunluğunun arttığını ifade etti.
Turizm yatırımlarının da enerji talebini yükselttiğini belirten Tat, bazı bölgelerde tamamlanan yapılarda elektrik bağlantısının nasıl sağlanacağı ve mevcut şebekenin yeterli olup olmayacağının belirsiz kalabildiğini söyledi.
Tat, "Bina yapıp sonra enerji aramak planlama değildir" diyerek elektrik altyapısının yapılaşmanın ardından ele alınacak teknik bir konu olarak görülmemesi gerektiğini vurguladı.
İHTİYAÇLAR DİKKATE ALINMALI
Yerel yönetimlere çağrıda bulunan Tat, imar planları hazırlanırken elektrik altyapısı ve trafo ihtiyacının da dikkate alınmasını istedi.
Yeni gelişme alanları ile kentsel dönüşüm bölgelerinde yalnızca nüfus ve yapı yoğunluğu hesabı yapılmaması gerektiğini belirten Tat, bölgelerin bugünkü ve gelecekteki elektrik talebinin de hesaplanması gerektiğini söyledi.
Trafo alanlarının planlama aşamasında yeterli sayıda ve uygun büyüklükte ayrılmasının önemine dikkat çeken Tat, alanların sonradan belirlenmeye çalışılmasının kamulaştırma ve mülkiyet sorunları nedeniyle yatırımları geciktirebileceğini ifade etti.
Tat, imar planlarında yeterli trafo alanı ayrılmadan, dağıtım şirketinin görüşü alınmadan ve gerekli kapasite analizleri yapılmadan yapılaşmaya izin verilmemesi gerektiğini kaydetti.
ÖNCEDEN İHTİYAÇLAR BELİRLENMELİ
Belediyeler, Akdeniz Elektrik Dağıtım AŞ (AEDAŞ), yatırımcılar ve gerekli durumlarda Türkiye Elektrik İletim AŞ'nin (TEİAŞ) imar ve ruhsat süreçlerinden önce koordineli çalışması gerektiğini belirten Tat, enerji ihtiyacının önceden belirlenmesi gerektiğini söyledi.
Trafo alanları, dağıtım hatları ve gerekli yatırımların yapılaşmayla eş zamanlı planlanması gerektiğini vurgulayan Tat, kurumlar arasındaki koordinasyonun yalnızca görüş alışverişi düzeyinde kalmaması gerektiğini ifade etti.
Tat, altyapının yapılaşmanın gerisinde kalması halinde vatandaşların yeni konutlarına taşındıktan sonra elektrik bağlantısını beklemek zorunda kalabileceğini belirtti.
GELECEK PLANLANMALI
Antalya'nın büyümesine karşı olmadıklarını belirten Şaban Tat, kentin büyümesinin sağlıklı, güvenli ve sürdürülebilir şekilde yönetilmesi gerektiğini söyledi.
Elektrik altyapısının konut, turizm, ticaret ve ulaşımın yanı sıra elektrikli araçların yaygınlaşmasıyla birlikte kent yaşamının tamamı açısından temel bir ihtiyaç olduğunu ifade eden Tat, altyapı yatırımlarının yapılaşmadan önce tamamlanması çağrısında bulundu.
Tat, Antalya'nın gelecekteki enerji ihtiyacının nüfus artışı, kentsel dönüşüm, turizm yatırımları ve elektrikli ulaşım birlikte değerlendirilerek planlanması gerektiğini vurguladı.





