Manisa’nın Akhisar ilçesinde otoyol çalışmaları sırasında kesilmekten kurtarılarak Antalya’daki Zeytinpark’a taşınan yaklaşık 1200 yıllık zeytin ağacından bu yıl 90 kiloya yakın ürün alınması bekleniyor. Yaklaşık 800 yıllık ikinci ağaçla birlikte iki asırlık zeytinden toplam 160 kiloya yakın hasat hedefleniyor.
Antalya’da koruma altında bulunan iki tarihi zeytin ağacı, hem meyve vermeyi sürdürmeleri hem de taşıdıkları manevi değer nedeniyle ilgi görüyor. Zeytinpark’ta özel bakımla yaşatılan ağaçların zeytinleri, sofralık olarak değerlendiriliyor; ürünün bir bölümü ise zeytinyağına dönüştürülüyor.
Kesilmekten Kurtarılıp Antalya’ya Taşındılar
Manisa’nın Akhisar ilçesinde otoyol güzergâhında bulunan iki zeytin ağacı, 20 Nisan 2016’da kesilmekten kurtarılarak Antalya’daki Zeytinpark’a getirildi. Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır’ın girişimiyle taşınan ağaçlar, yeni yerlerinde yapılan bakım çalışmalarının ardından toprağa uyum sağlayarak yeniden meyve vermeye başladı.
Her ikisi de Uslu çeşidi olan ağaçlar, Zeytinpark’ta koruma altında tutuluyor. Taşınma sırasında dalları budanan ağaçların özel bakımla yaşatılması, uzun ömürlü zeytin ağaçlarının korunmasına yönelik dikkat çekici örneklerden biri oldu.
İki Ağaçtan 160 Kilo Zeytin Bekleniyor
Zeytinpark Genel Müdürü Bayram Çarkçıgil, bu sezon yaklaşık 1200 yıllık ağaçtan 90, yaklaşık 800 yıllık ağaçtan ise 70 kilogram zeytin toplamayı beklediklerini belirtti.
Hasat edilen zeytinlerin çoğunlukla yeşil olarak toplandığını ve işlenerek sofralık tüketim için hazırlandığını aktaran Çarkçıgil, ürünün fazla olması durumunda bir bölümünün yağ olarak değerlendirildiğini söyledi.
Tarihi Zeytinlere Yoğun İlgi
Ağaçların meyvelerine yaşları ve manevi değerleri nedeniyle yoğun talep geldiğini belirten Çarkçıgil, bazı kişilerin bu zeytinleri hatıra olarak saklamak istediğini ifade etti.
Çarkçıgil, ilgiyi şu sözlerle anlattı:
“Çok talep oluyor. ‘1200 yıllık zeytin ağacı, bir tane bile zeytini cüzdanımızda dursun’ diyenler var. Tabii 1200 yaşındaki bir ağacın meyvesi ve zeytinyağı manevi olarak bile değerli.”
Geçmişte Açık Artırma Planlanmıştı
Tarihi zeytin ağaçlarının ürünleri geçmiş yıllarda da gündeme geldi. 2018’de yaklaşık 800 yıllık ağaçtan 9, 1200 yıllık ağaçtan ise 11 kilogram olmak üzere toplam 20 kilogram zeytin toplandı. O dönemde sınırlı miktardaki ürünün kilogramı 5 bin lira başlangıç bedeliyle açık artırmaya çıkarılması planlandı.
Zeytinpark’ta Koruma Altındalar
Antalya’nın “akciğeri” olarak anılan Vakıf Zeytinliği, 2 milyon 630 bin metrekarelik alanıyla tarımsal üretimin ve doğa koruma çalışmalarının sürdürüldüğü önemli bölgeler arasında yer alıyor.
Antalya Ticaret Borsası tarafından 2010 yılında 20 yıllığına kiralanan alanda, Zeytinpark A.Ş. tarafından temizlik, bakım ve ağaçları gençleştirme çalışmaları yürütülüyor. Bölgede ayrıca çocuklara doğayı tanıtmak ve çevre koruma bilinci kazandırmak amacıyla etkinlikler düzenleniyor. Kesilmekten kurtarılan iki tarihi zeytin ağacı da bu alanda yaşamını sürdürüyor.





