Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ), “Okuyan Bir Toplum, Okuyan Bir Üniversite, Sen De Oku!” sloganıyla düzenlediği kitap fuarı dün başlangıç yaptı.
ALKÜ 1. Kitap Fuarı, 22-25 Ekim 2017 tarihleri arasında Alanya Kültür Merkezi (AKM) ve ALKÜ Kestel Yerleşkesi’nde düzenlenecek.
Öncelikle fuarın amacını iyi belirlemek gerek. Satış yapmak mı amaç? Haydi başlayalım.
*
Öğrencilerin oluşturduğu kalabalık arasında yaptığım küçük ve kısa göz gezisindeki izlenimlerimi sizle paylaşmak istedim.
Binaya dışarıdan bakıldığında içimiz ferahlamıyor değil. Birer birer basamakları çıktığım anda güzelce yazılmış, basılmış, bin bir emekle kapağı çizilmiş kitaplar beni karşıladı. Hemen sağımdan göz gezdirmeye başladım. Dakika bir gol on. Ben böyle yazayım siz beni anlayın. Eğitim kitapları basan yayınevlerinin hakim olduğu bir fuar gördüm. Gördüğüm manzara tam bir fuar havası değil de kermeste okul sıralarına serilen kitaplar bütünü gibiydi. İnanın sahafları dolanmak daha iyi bir düşünce. Tabii daha önceden hangi yayınevlerinin geldiğine baktığım için bu hezeyanı tam anlamıyla yaşayamadım. J
Evet! karamsar gibi görünebilirim. Ama değilim. Cıvıl cıvıldı. Annesinin kolundan tutup masal kitabı gösteren Defne de elindeki kuru pastayı yiyerek dolaşıp kitapları izleyen de. Vallahi karamsar değilim. Kendimi avutmam için diğer yayınevlerine nazaran daha bilinen bir yayınevinin standının önüne geldim. Attila İlhan gördüm, diğer yaşlı kurtların kitaplarını aldım elime, bende olduğu için alma isteğim yoktu. Edebiyat öğretmeni olduğum için de birkaç soru sorma isteği duydum. Bu sorular: Sattığınız(tanıttığınız) kitapların içeriği hakkında bilgi sahibi misiniz? Yeni dönem şairlerinin kitapları var mı? Cemal Süreya şiir ödülünü alan Kaan Koç ya da Yaşar Nabi Nayır Gençlik Ödülünü alan Devrim Horlu? … Bu sorular karşısında ‘’Henüz gelmedi ‘’diye cevap alsaydım üzülmezdim ama ‘’bu dediğiniz isimleri tanımıyoruz.’’ cümlesini duyunca kaçasım geldi. ( Kitapları tanıtan kişi önemlidir. Örnek Arslan Bayır. Kendisi kısa boylu, tonton, gözlüklü ve naif bir adamdır. Size tüm kitapları tanıtabilir. Arslan Ağabeyden beş altı tane olsa da her köşeye koysak.)
Bilmiyorum fuar sadece kitap satmak için mi düzenlenir? Bu gazetede yazmaya başladığımdan beri hep kitabı savundum, tek çarenin onda olduğunu defalarca yazdım ve fikirler sundum. Eğer bir ilki yapıyorsak daha özenli ve bilinçli olmalıydık.
Kitapları satılan ve adlarını gördüğümüz isimlerin en azından birkaçını görebilseydik iyi olurdu. Sürekli aynı isimlerin ara ara imza günü düzenlenmesi biraz ilginçti. Ayrı bir konu ise, edebiyat dergilerini göremedim. Şiiri ve edebiyatı sürekli hale getiren edebiyat dergilerini de görmek isterdim. Çocuklar için olan masal dergileri, çizgi dergileri onlara belki de kitaptan daha yakın gelebilirdi.
ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı, tüm Alanya’yı fuara davet ettiğini açıklamıştı. Evet! Bir ilk yapılıyorsa önce içten adım atmalıyız. Bir İzmir bir Bursa kitap fuarına nasıl diğer illerden katılımcılar geliyorsa biz de Türkiye’deki okurları Alanya’ya davet etmeliyiz. Yok! Artık davet etmeyelim. İyi okuru davet etmek olmaz, onlar zaten bizi bulup gelirler.
Tüm bu olumsuzlukların olmaması için de sıradanlaşmanın dışına çıkmalıyız. Evet! Okumaya teşvik etmek yüce bir şey ama bir ilk yapılırken orada okul kitaplarının yer almaması lazımdı. Neyse. Yapan, düşünen, emek verip düzenleyen herkese teşekkür ederim.(ederiz)
Bu fuar Alanya’ya yetmez ama yetsin .(şimdilik)
Fuarda bir şey eksikti. Başlıktan belli ama yine de yazayım. Fular yoktu. Ruh yoktu. Sessizdi.