Milli Eğitim Bakanlığı, 2026-2027 eğitim öğretim yılı öncesinde 81 il müdürlüğüne yeni genelge gönderdi. Bakan Yusuf Tekin imzasıyla yayımlanan “2026-2027 Eğitim ve Öğretim Yılına İlişkin İş ve İşlemler” başlıklı genelgede okul güvenliğinden veli görüşmelerine, cep telefonu kullanımından öğrenci kayıtlarına kadar birçok konuda uygulanacak düzenlemeler sıralandı.

Yeni eğitim öğretim yılı 14 Eylül 2026 Pazartesi günü başlayacak. Genelgeyle okullarda güvenlik tedbirlerinin eksiksiz uygulanması ve eğitim süreçlerinde belirlenen kurallara uyulması istendi.

Randevusuz veli okula alınmayacak

Genelge kapsamında veli görüşmeleri ülke genelinde Okul Randevu Sistemi üzerinden planlanacak.

Randevusu bulunmayan velilerin okula ziyaret gerçekleştirmesine izin verilmeyecek. Ayrıca öğrencinin velisi veya vasisi olmayan kişilerin de okul binalarına girişine izin verilmeyecek.

Uygulamanın öğretmenlerin mesleki haklarının korunması ve güvenli eğitim ortamının sürdürülmesi amacıyla tüm eğitim kurumlarında uygulanacağı belirtildi.

Sınıflarda cep telefonu kullanılmayacak

Öğrencilerin sınıf içerisinde cep telefonu bulundurmamalarına yönelik uygulama yeni eğitim döneminde de devam edecek.

Öğretmenlerin de ders sırasında sınıf içinde cep telefonu kullanmaması istendi. Ödev ve bilgilendirmelerde ise Bakanlığın belirlediği dijital platform ve uygulamalar dışındaki araçların kullanımından kaçınılacak.

Öğrencilerin dijital imkanlardan bilinçli ve doğru şekilde yararlanmasına yönelik rehberlik çalışmalarına da ağırlık verilecek.

Kayıt parası talep edilemeyecek

Genelgede öğrenci kayıtlarının e-Kayıt sistemi üzerinden yürütüleceği vurgulandı. Kayıt bölgeleri dışında öğrenci kaydı yapılmasına izin verilmeyecek.

Okul kayıtlarının elektronik ortamda otomatik olarak e-Okul üzerinden gerçekleştirildiği belirtilirken, velilerden kayıt sırasında kayıt parası veya başka bir ad altında zorunlu ücret talep edilemeyeceği bildirildi.

Velilerden kayıt işlemleriyle ilgili ücret istendiğine yönelik şikâyetlerin takip edilerek gerekli işlemlerin yapılacağı kaydedildi.

Bakanlık dışı materyallere sınırlama

Bakanlık tarafından ücretsiz dağıtılan kaynakların dışında kalan materyallerin okullarda kullandırılmaması istendi.

Velilerin belirli markalara veya yüksek maliyetli kırtasiye setlerine yönlendirilmesine izin verilmeyecek. Öğrencilere ve ailelere maddi yük oluşturacak uygulamalardan kaçınılacak.

Okullarda reklam, tanıtım ve yönlendirme organizasyonlarına da izin verilmeyecek.

Öğretmenlere kıyafet düzenlemesi

Genelgede öğretmenlerin ve eğitim çalışanlarının görevlerini yerine getirirken mesleğin saygınlığına, kamu hizmetinin ciddiyetine ve toplumsal hassasiyetlere uygun hareket etmesi istendi.

Öğretmenlerin önlük giymesi uygulamasına ilişkin bilgilendirmelerin eğitim öğretim yılı başında yapılacak öğretmenler kurulunda ele alınacağı belirtildi. Uygulamanın il ve ilçe millî eğitim müdürlüklerince takip edileceği aktarıldı.

Okullarda güvenlik tedbirleri artırılacak

“Güvenli Okul İklimi” kapsamında okulların güvenliğine yönelik mevcut tedbirlerin eksiksiz uygulanması istendi.

Okul giriş ve çıkışları kontrollü şekilde gerçekleştirilecek, yaya ve araç trafiği birbirinden ayrılacak. Okullardaki kör noktaların aydınlatılması ve acil durumlarda güvenli tahliyeyi sağlayacak bakım ve onarımların tamamlanması için gerekli çalışmalar yapılacak.

Okul ve öğrencilerin güvenliğini tehdit eden ihbar ve şikâyetlerin de değerlendirilerek gerekli önlemlerin alınacağı bildirildi.

Okul etkinliklerinde yeni kurallar

Tören, kutlama, anma günü ve mezuniyet gibi etkinliklerde kullanılacak müzik, video, broşür, pankart ve benzeri materyallerin ilgili kurulun onayından geçirilmesi gerekecek.

Sosyal medya paylaşımlarında pedagojik ve etik ilkelere uyulacak. Mezuniyet etkinlikleri öğrencilerin kimliği ve toplumsal değerlerle uyumlu şekilde, velilere ek mali yük getirmeyecek biçimde planlanacak.

MEB-İMES zorunlu kullanılacak

Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında atölye, laboratuvar ve işletmelerde yürütülen mesleki eğitimlerde iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin eksiksiz uygulanması istendi.

Staj ve mesleki eğitim yapılacak işletmeler; alan ve dal uygunluğu, eğitici personel yeterliliği, öğrenci kapasitesi ve eğitim programına uygunluk açısından değerlendirilecek.

Süreçlerin takibi için İşletmelerde Mesleki Eğitim ve Staj (MEB-İMES) mobil uygulamasının tüm paydaşlar tarafından aktif ve zorunlu şekilde kullanılması kararlaştırıldı.

Dijital güvenlik eğitimleri artırılacak

Genelge kapsamında öğrencilerin dijital dünyada daha bilinçli ve güvenli hareket etmelerini desteklemek amacıyla Duygu-Değer Temelli Dijital Esenlik Projesi kapsamında hazırlanan eğitim içeriklerinden yararlanılacak.

Dijital mahremiyet, siber güvenlik, dijital etik, çevrim içi haklar ve dijital esenlik gibi konularda öğrencilerin farkındalıklarının artırılması hedeflenecek.

Uyum eğitimlerinde aile katılımı

Okul öncesi, ilkokul 1. sınıf ve ortaokul 5. sınıf öğrencilerine yönelik uyum eğitimleri Bakanlığın belirlediği takvim ve program doğrultusunda gerçekleştirilecek.

Okul öncesi ve ilkokul 1. sınıf öğrencilerine yönelik aile etkinliklerinde velilerin sürece aktif katılımı esas alınacak. İlkokul 1. sınıfların okuma bayramı etkinlikleri ise mayıs ayında, okuldaki tüm 1. sınıf öğrencilerini kapsayacak şekilde planlanacak.

Kaynak: Haber Merkezi