Şanlıurfa’nın Karaköprü ilçesinde meydana gelen 5,4 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede yeni bir deprem olup olmayacağı ve daha büyük bir sarsıntı yaşanıp yaşanmayacağı merak konusu oldu. Sarsıntının yer yüzeyine yakın gerçekleşmesi nedeniyle Şanlıurfa ve çevre illerde güçlü hissedildiği belirtilirken, Prof. Dr. Okan Tüysüz deprem sonrası sürece ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Şanlıurfa’da artçı deprem bekleniyor

Prof. Dr. Okan Tüysüz, yaptığı değerlendirmede depremin sığ bir derinlikte meydana gelmesi nedeniyle bölgede olduğundan daha güçlü hissedildiğini belirtti.

Tüysüz, depremin Atatürk Barajı’nın gövdesine paralel uzanan ve yaklaşık 70 kilometre uzunluğundaki Bozova Fayı üzerinde meydana geldiğini ifade etti.

Uzman değerlendirmesine göre 5,4 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede artçı sarsıntılar yaşanabilir. Bu artçıların 4 büyüklüğü civarına ulaşabileceği, hatta bir miktar üzerine çıkabileceği belirtildi.

“Büyük deprem beklentisi oluşturmuyor”

Tüysüz, mevcut depremin ardından yakın zamanda mutlaka daha büyük bir deprem meydana geleceği yönünde bir beklenti oluşmadığını ifade etti.

Depremin ardından meydana gelebilecek artçıların bir süre takip edilmesi gerektiğini belirten Tüysüz, mevcut sarsıntı açısından önemli bir hasar beklentisinin bulunmadığını da dile getirdi.

Ancak Bozova Fayı’nın uzunluğuna dikkat çeken Tüysüz, fayın gelecekte daha büyük depremler üretme potansiyeli bulunduğunu söyledi.

Bozova Fayı 7 büyüklüğünde deprem üretebilir

Yaklaşık 70 kilometre uzunluğundaki Bozova Fayı’nın 7 büyüklüğüne varabilecek depremler üretme potansiyeline sahip olduğunu belirten Tüysüz, bu değerlendirmenin bugünkü depremin ardından mutlaka böyle bir sarsıntı yaşanacağı anlamına gelmediğine dikkat çekti.

Depremlerin zamanı ve büyüklüğünün önceden kesin şekilde belirlenememesi nedeniyle, bölgedeki sismik hareketliliğin ve artçıların izlenmesi önem taşıyor.

Şanlıurfa’da yeni deprem olacak mı?

Şanlıurfa’da yeni bir depremin ne zaman meydana geleceğini kesin olarak söylemek mümkün değil. Bugünkü sarsıntının ardından artçı depremlerin görülmesi beklenebilirken, bu durum tek başına daha büyük bir deprem yaşanacağı anlamına gelmiyor.

Uzmanların değerlendirmelerinde öne çıkan nokta, kısa vadeli deprem tahmini yapmak yerine bölgede meydana gelen artçıların ve fay üzerindeki hareketliliğin takip edilmesi oldu.

Kaynak: Haber Merkezi