Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) prim borçlarının teciline ilişkin düzenlemesinde başvuru sürecinde son günlere girildi. 31 Ağustos 2026'ya kadar başvuran borçlular için azami tecil süresi 36 aydan 72 aya çıkarılırken, 10 milyon TL'ye kadar olan borçlarda teminat şartı kaldırıldı.
Düzenleme kapsamında belirli borçlar için yıllık tecil faizi de yüzde 39 yerine yüzde 29 olarak uygulanacak.
Tecil süresi 72 aya çıktı
SGK'nın 19 Haziran 2026 tarihli 2026/15 sayılı Genelgesi ile 6183 sayılı Kanun'un 48. maddesi kapsamında yapılan tecil işlemlerinde değişikliğe gidildi.
Buna göre azami tecil süresi 36 aydan 72 aya yükseltildi. Borçluların likidite durumları dikkate alınarak daha uzun vadeli ödeme planları oluşturulabilecek.
10 milyon TL'ye kadar teminat yok
Düzenlemenin dikkat çeken başlıklarından biri de teminat şartında yapılan değişiklik oldu.
Bir SGK il müdürlüğü veya merkezine olan toplam borç tutarı 10 milyon TL'yi aşmıyorsa tecil işlemi sırasında teminat aranmayacak. Böylece 10 milyon TL'ye kadar olan borçlar için teminatsız taksitlendirme imkanı sağlanmış oldu.
Tecil faizi yüzde 29 uygulanacak
16 Haziran 2026 ile 31 Ağustos 2026 arasında yapılacak başvurularda yıllık tecil faizi yüzde 29 olarak uygulanacak. Normal tecil faizinin yüzde 39 olduğu dikkate alındığında düzenleme kapsamında daha düşük oran üzerinden ödeme planı oluşturulabilecek.
Başvuruların 31 Ağustos 2026'ya kadar yapılması gerekiyor. İlk taksidin de en geç aynı tarihte ödenmesi şartı bulunuyor.
İlk taksitle haciz işlemleri duracak
Tecil kapsamında ilk taksidin ödenmesinin ardından haciz, takip ve satış işlemleri durdurulabilecek. Araçlar üzerindeki yakalama şerhlerinin kaldırılması, satış aşamasına gelen mallara ilişkin satış işlemlerinin iptal edilmesi de düzenleme kapsamında değerlendirilebilecek.
Hangi borçlar kapsama giriyor?
Düzenlemeden 2026 Haziran ayı ve öncesine ait belirli SGK borçları yararlanabilecek. Kapsama giren borçlar arasında şunlar bulunuyor:
- Sigorta primleri
- İşsizlik sigortası primleri
- Kesinleşmiş idari para cezaları
- Gecikme cezaları
- Gecikme zamları
Belediyeler ve bağlı şirketler açısından da düzenleme kapsamında bazı kesintilerin uygulanmaması öngörülüyor.
Eski tecil işlemlerine de düzenleme
4 Haziran 2026'dan önce başvuru yapmış ve tecil işlemi devam eden borçlular da yeni düzenlemeden yararlanabilecek. Talep edilmesi halinde mevcut tecil sürelerine ek süre verilebilecek.
16 Haziran 2026'dan sonraki dönem için ise yüzde 29 oranındaki tecil faizi uygulanacak.





