Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, Temmuz ayında emeklilere yapılacak zam oranlarına ilişkin beklentileri değerlendirerek enflasyon verilerinin belirleyici olacağını ifade etti. Erdursun, mevcut ekonomik tabloya göre SSK ve Bağ-Kur emeklilerinde yaklaşık yüzde 18, memur ve memur emeklilerinde ise yaklaşık yüzde 14 civarında artış öngörüldüğünü söyledi.
Refah payı beklentisi zayıf
Emeklilere ek refah payı ya da seyyanen zam ihtimaline ilişkin değerlendirmelerde bulunan Erdursun, mevcut ekonomik politikalar çerçevesinde böyle bir düzenlemenin gündemde görünmediğini belirtti.
Zam oranlarının tek başına alım gücü artışı anlamına gelmediğini vurgulayan Erdursun, kalıcı enflasyon düşüşünün daha kritik olduğunu ifade etti.

Enflasyon ve yıl sonu tahmini
Erdursun, enflasyonda kademeli bir gerileme beklendiğini ve olağanüstü bir gelişme yaşanmaması halinde yıl sonu enflasyonunun yüzde 30’un altına inebileceğini söyledi.
Buna karşın günlük yaşamda fiyatların düşüşünün hissedilmediğini, veriler ile vatandaş algısı arasında fark oluştuğunu da dile getirdi.

Sosyal konut tartışması gündemde
Programda ayrıca emeklilere yönelik sosyal konut projeleri de değerlendirildi. TOKİ üzerinden planlanan projelerde evi olmayan emeklilere öncelik verilmesi ve uzun vadeli ödeme seçenekleri gündeme geldi.
Ancak uzmanlar, bu tür projelerin kapsamının sınırlı kalabileceğini ve tüm emeklilerin barınma sorununa çözüm üretmesinin zor olduğunu belirtti.

Borçlanma ve SGK uyarısı
Erdursun ayrıca yurt dışı borçlanmasıyla emekli olan vatandaşlara yönelik önemli uyarılarda bulundu. Bazı durumlarda çalışma veya sosyal yardım durumlarının emekli aylığını etkileyebileceğini ifade etti.





