Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, çiftçilere yönelik mazot ve gübre desteklerinde artışa gidileceğini açıkladı. 2026 yılı için dekar başına belirlenen temel destek tutarının, maliyetlerdeki artışlar dikkate alınarak güncelleneceği bildirildi.

Alanyada Üreticiye Müjd Vergi Sıfırlandı Gida Fiyatlarinin Artisinin Onune Gecmek Icin Yeni Onlem Gubrede Vergi Duzenlemesi 3286632 202603070147 2

İstanbul Finans Merkezi’nde düzenlenen Sürdürülebilir Tarım Zirvesi kapsamında konuşan Yumaklı, üreticilerin girdi maliyetlerinde yaşanan artışların yakından takip edildiğini ve destek mekanizmasının buna göre yeniden düzenleneceğini ifade etti.

Nitratli Gubre Gidahatti

Destek tutarı 310 liradan güncellenecek

Bakan Yumaklı, mazot ve gübre maliyetlerindeki küresel etkilerin üreticiye yansıdığını belirterek şu bilgileri paylaştı:

2026 yılı için dekar başına 310 lira olarak belirlenen temel destek tutarının yeniden güncelleneceği ve üretici lehine artırılacağı açıklandı. Güncellemenin savaş ve bölgesel çatışmaların oluşturduğu maliyet baskısı dikkate alınarak yapılacağı vurgulandı.

Tarımsal üretimde artış beklentisi

Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre bu yıl yağış oranlarındaki artışın üretime olumlu yansıdığı belirtildi. Bakan Yumaklı, buğday ve arpa üretiminde geçen yıla göre önemli artışlar beklediklerini ifade etti.

Açıklamada ayrıca buğdayda yüzde 27, arpada ise yüzde 50’ye varan üretim artışı öngörüldüğü, verimliliğin bazı bölgelerde rekor seviyelere ulaşabileceği aktarıldı.

Ibrahim Yumakli

TMO piyasada dengeyi sürdürüyor

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin piyasadaki dengeleyici rolüne de dikkat çekildi. Toprak Mahsulleri Ofisi, üretici ve tüketici arasında fiyat istikrarını sağlamak amacıyla regülasyon görevini sürdürüyor.

Bakanlık, piyasa dengesinin korunması için alım fiyatlarının ve destek mekanizmalarının birlikte değerlendirildiğini belirtti.

Erdoğan’ın açıklaması hatırlatıldı

Açıklamalarda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından daha önce yapılan desteklerin artırılacağı yönündeki değerlendirmelere de atıf yapıldı. Yeni düzenlemenin, üretim sezonu tamamlandıktan sonra netleşeceği ifade edildi.

Kaynak: Haber Merkezi