İstanbul’da kırmızı etin kilosu 600 lira, antrikot ise 700 lirayı bulan fiyatlarla satılıyor. Karkas etin fiyatı 380 lirayken kuşbaşı etin kilogram fiyatı ise 600 liraya alıcısını arıyor. Artan kırmızı et fiyatları vatandaşların beyaz ete yönelmesine neden oldu. Beyaz etteki talebin yükselmesi nedeniyle 9 günlük Ramazan Bayramı tatilini İstanbul’da geçirenler tatilin son günlerinde kasap ve marketlerde tavuk kanat bulamadı. Hafta sonları da benzer durum yaşandığı belirtilirken İstanbul Kasaplar Odası üyesi Veysel Günal, “Önümüzde yaz sezonu var, yaz sezonunda tavuk kanat bulunamayacak” uyarısında bulundu.
Kasaplar “Ürünlere Zam Gelince Vatandaş Alamıyor, Ürünler Bollaşıyor” Diyor
İstanbul Kasaplar Odası üyesi Veysel Günal, bayram nedeniyle tavuk siparişi verdiklerini ancak 20 koli yerine 5 koli, 100 kilo kanat yerine 10 kilo tavuk kanatı teslim alabildiklerini söyledi. Günal, tavuk firmalarının parçalama ve paketleme işlemlerine geçmesi nedeniyle siparişleri yetiştiremediklerini ve bu durumun fırsatçılığa yol açtığını savundu. Günal, mangal sezonu ve 9 günlük bayram tatilinin de tavuk fiyatlarının artmasında etkili olduğunu ifade etti. Günal, tavuk kanatlarının kilogram fiyatının 200 lirayı aştığını ve bunun vatandaş için büyük bir yük olduğunu belirtti. Bayramda kasaplarda tavuk bulunamamasının en büyük nedeninin ise tavuk parçalama yetkisinin mahalle kasaplarına verilmemesi olduğunu savunan Günal, paketleme ve parçalama işlemlerinde yüzde 30 fiyat farkı olduğunu da ekledi. Kasap Recep Özçelik ise bayram döneminde tavuk satışlarında yaşanan sıkıntının firmaların eksik ürün tedariğinden kaynaklandığını söyledi. Özçelik, firmaların siparişleri eksik göndererek vatandaşta ürün yok algısı yarattıktan sonra zam yaptıklarını savundu. Özçelik, ayda bir veya iki kere zam gelmesinin daha doğru olacağını ve bu sayede vatandaşın bütçesini planlayabileceğini ifade etti.
Vatandaşlar Tavuk Fiyatlarından Memnun Değil
Kasaptan alışveriş yapan Nazire Irak, tavuk kanat ve pirzola aldığını ve bayram yoğunluğu nedeniyle bazı depolarda tavuk bulunamadığını söyledi. Irak, eti daha az alıp tavuğu tercih ettiklerini ve eskisi kadar çok tavuk almadıklarını da ekledi. Selman Özdemir ise kırmızı et alamadıkları için tavuk eti tercih ettiklerini söyledi. Üniversite öğrencisi Ayberk Cem Aksoy ise büyük süpermarketlerde tavuk ve et bulmakta zorlandıklarını ve bu nedenle kasaba gittiklerini belirtti. Aksoy, mangal için köfte, tavuk ve sucuk aldıklarını ve toplamda bin 200 lira civarında bir ücret ödediklerini ifade etti. Aksoy, tavuğa yönelme sebebinin bütçelerini düşünmeleri olduğunu ve tadını da güzel bulduklarını söyledi. Ailesiyle mangal yapan İlkay Ay ise tavuk kanat bulamadıkları için incik aldıklarını söyledi. -Haber Merkezi