Bakanlığın oluşturacağı düzenlemeyle birlikte lokantaların hizmetlerini, et, su, meyve suyu gibi gıda malzemesi satışı göstererek yüzde 10 yerine yüzde 1 KDV ile faturalandırmasının önüne geçilmesi hedefleniyor. Taslağa göre hizmet sunan lokanta, kafe, pastane gibi işletmeler kendilerinin hazırlayıp sundukları yiyecek ve içecekler ile dışarıdan temin edilerek buralarda sattıkları ürünler için yüzde 10 oranında KDV hesaplayacak. Konu hakkında Alanya Posta Medya ekibine konuşan Alanya Otelciler Pansiyoncular Lokantacılar Kafeteryacılar Turistik Eşya Satıcıları Odası Başkanı Hüseyin Değirmenci, “Tüm esnaf kardeşlerim yasalara ve mevzuata uygun bir şekilde işlerine devam etsinler” dedi.
‘SEKTÖR ÜZERİNDE BASKI YARATTI’
Başkan Değirmenci, “ Enflasyonla mücadele ve halkın temel gıdaya daha ucuz ulaşmasının sağlanması adına KDV oranı%1’e düşürülmüştü. Daha önceki uygulamalarda eşitsizliğin giderilmesi adına lokantalarda da dengeli bir şekilde KDV oranı temel gıdanın oranı ile eşitlenmişti. Ancak son kez yapılan KDV indirimi sonrası lokantaların KDV oranı temel gıda ile eşitlenmedi. Bu konuda ilk günden itibaren bu eşitsizliği giderilmesi adına sözlü ve yazılı olmak üzere üst düzey görüşmeler de yaptık. Ancak bu dengesizlik giderilmedi ve %8 olan KDV oranı %10’a çıkartılarak lokantacı esnafının aldığı ürünle yaptığı satışın arasındaki KDV ve farkı %9’a çıktı. Bu uygulama da sektör üzerinde yüksek oranda bir baskı yarattı. Son dönemde Türkiye’nin bazı yerlerinde bazı işletmelerin bu dengesizlikten kaçmak adına yanlış ve kanunsuz bazı uygulamalar yaptığı bilgisini basın yoluyla ve duyumlarla beraber alıyoruz” sözlerine yer verdi.
‘ESNAFLARIMIZ MEVZUATA UYSUN’
“Maliye Bakanlığı da bu tip suistimallerin önüne geçmek adına gerekli denetimleri yapıyor” şeklinde konuşan Değirmenci, “Bu denetimlerin seçim sonrası daha da artacağını düşünerek ve görerek esnaflarımızı da uyarmak istiyorum. Tüm esnaf kardeşlerim yasalara ve mevzuata uygun bir şekilde işlerine devam etsinler. Ancak buna müteakip oda olarak KDV oranındaki dengesizliğin düzeltilmesi ile beraber bu sorunların da ortadan kalkacağını ve esnafın hatalı ya da yanlış işlem yapmayacağını düşünüyoruz. Sonuç olarak KDV oranlarının eşitlenmesi adına bir orta yol bulunarak lokantaların KDV oranının düşürülmesi ya da temel gıda’nın vergisinin %10’a yükseltilmesi ya da dengeli bir şekilde temel gıda’nın bir miktar yükseltilerek lokantaların KDV’sinin de bir miktar düşürerek orta noktada buluşulması sorunu temelinden çözecektir. Bununla ilgili yapılacak her türlü çalışmaya esnafımızla beraber destek vermeye hazırız” dedi. -Alkın BİRİCİK