Turizm başkenti Antalya’da restoranlarda başlayan boykot eylemi sektörü ikiye böldü. Bazı işletmeler boykotu haklı bulurken, bazıları da bunun tüm sektöre zarar vereceğini savunuyor. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi ve Antalya Restoran ve Kafe ve İşletmecileri Derneği Başkanı Salih Yılmaz, “Boykot eylemleri fiyatların düşmesiyle sonuçlanmaz” diyor. Antalya Restoran ve Kafe İşletmecileri Derneği Başkanı İsmail Yılmaz ise turizm bölgesi olması sebebiyle Antalya’daki fiyatların daha yüksek olduğunu savunuyor. Yılmaz, “Sivas’taki restoranda satılan bir hamburger ile Kemer’de ve Bodrum’da satılan hamburgerin fiyatı aynı olmuyor. Çünkü buralarda kiralar ve personel gideri de fazla oluyor” diyor. Yılmaz, fiyatlar için il ve işletme sınıfına göre bir belirleme yapılabileceğini ve fiyatların denetlenirken ürünün kalitesinin de göz önünde bulundurulması gerektiğini söylüyor.
BOYKOTU DESTEKLEDİ
Antalya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı ve Et restoranları sahibi İlhan Ayhan, boykotu destekliyor ve “Biz 50 TL’ye satarak para kazanıyorsak, sen 60 TL’ye satabilirsin. Bu kadar fahiş fiyatlarla işletme yapmalarını doğru bulmuyorum” diyor. İlhan Ayhan, restoranlarda uygulanan yüzde 8 KDV’nin yüzde 4’e düşürülmesinin de makul olacağını savunuyor.
TÜM SEKTÖRLER SORUMLU
Bistro işletmecisi ve Antalya Gastronomi Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği üyesi Güçlü Baytekin ise “Boykotun başlayacağı nokta biz değiliz” diyor. Baytekin, restoranların ürünlerin pahalı olması sebebiyle yüksek fiyatlar koymak zorunda kaldığını ve bu durumdan tüm sektörün sorumlu olmadığını savunuyor. Baytekin, “Üretimden başlayıp sona gelen bir sebep. Fahiş fiyatlara bir yaptırım olacaksa aradaki üreticiler, aradaki komisyoncular var, en son biziz” diyor. Antalya’daki restoranlarda yaşanan fiyat artışı ve boykot eylemi sektörü ikiye bölmüş durumda. Fiyatların neden yüksek olduğu ve boykotun çözüm olup olmadığı ise tartışma konusu. -Haber Merkezi