Antalya'nın Kemer'den Konyaaltı'na uzanan kıyı şeridinde deniz yüzeyine yayılan plastik atıklar dikkat çekti. Kirlilik görüntüleri çevre endişelerini artırırken, Sağlık Bakanlığı'nın Yüzme Suyu Takip Sistemi'nde bölgedeki yüzme alanlarının büyük bölümünün hâlâ “mükemmel” kalite sınıfında yer alması dikkat çekti.

104 YÜZME ALANI VAR

Sağlık Bakanlığı'nın kayıtlarında Muratpaşa, Konyaaltı, Kemer ve Kumluca'da toplam 104 yüzme alanı bulunuyor. Kayıtlara göre 20 yüzme alanı Muratpaşa'da, 15'i Konyaaltı'nda, 59'u Kemer'de, 10'u ise Kumluca'da yer alıyor. Kemer'deki kayıtlı 59 alanın tamamı “mükemmel” sınıfında gösterilirken, Kumluca'daki 10 alandan biri “iyi”, diğerleri ise “mükemmel” kategorisinde bulunuyor. Muratpaşa ve Konyaaltı'ndaki çok sayıda yüzme alanı da sistemde “mükemmel” kalite sınıfında yer alıyor.


NE ANLAMA GELİYOR?

Yüzme Suyu Takip Sistemi'ndeki kalite sınıflandırması, deniz yüzeyindeki plastik ve diğer katı atıkların bulunmadığı anlamına gelmiyor. Sağlık Bakanlığı tarafından yüzme alanlarından belirli aralıklarla numune alınarak özellikle bakteriyolojik parametreler inceleniyor. Numunelerin yüzme sezonunda yaklaşık 15 günlük aralıklarla alınması nedeniyle sistem, denizdeki anlık plastik kirliliğini gösteren bir takip mekanizması olarak değerlendirilmiyor. Bu nedenle suyun mikrobiyolojik açıdan “mükemmel” sınıfta bulunması ile deniz yüzeyindeki fiziksel kirlilik birbirinden ayrı değerlendiriliyor.

GENİŞ KRİTERLER UYGULANIYOR

Plajların çevresel durumu açısından Mavi Bayrak programında daha geniş kriterler uygulanıyor. Türkiye Çevre Eğitim Vakfı'nın kriterleri arasında su kalitesinin yanı sıra çevre yönetimi, çevre eğitimi, güvenlik ve plaj temizliği de bulunuyor. Görsel, fiziksel ve kimyasal temizlik de değerlendirme kapsamında tutuluyor. Bölgedeki plastik kirliliğine ilişkin yeni bir TÜRÇEV açıklaması ise mevcut bilgiler kapsamında bulunmuyor.

ARAŞTIRMA YÜRÜTÜLÜYOR

Antalya Valiliği, deniz yüzeyindeki plastik kirliliğine ilişkin çalışma başlatıldığını açıklamıştı. 22 Temmuz'daki açıklamada, atıkların kaynağının belirlenmesi için araştırma yürütüldüğü bildirildi. Antalya genelindeki 29 nehir ağzına plastik ve diğer atıkların denize ulaşmasını önlemek amacıyla bariyerler kurulmasının planlandığı, deniz temizleme sistemlerinin de artırılacağı belirtildi. Çalışmaların tamamlanmasıyla kıyılarda görülen plastik atıkların hangi kaynaklardan denize ulaştığının daha net ortaya çıkarılması bekleniyor. -Haber Merkezi

Kaynak: Haber Merkezi