Stafilokok, et, süt, süt ürünleri ve iyi yıkanmamış salatalarda bulunur. Bakterili besin alındıktan 2-3 saat sonra kusma ile kendini gösterir. Shigella, et, süt ve salatalarda bulunur. Belirtileri 1-2 gün sonra ortaya çıkar. Bulantı, kusma, ateş, kramplar, karın ağrıları ve dışkıda kan görülür. Clostridium botilinum, konservelerde, ette, sebze ve meyvede bulunur. Felç, solunum yetmezliği ve ölüme neden olabilir.
Et Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Fiyatı düşük, kaynağı belli olmayan, denetlenmemiş ve açıkta satılan etlerden kaçının. Etleri standartlara uygun şekilde işletilen şarküterilerden alın. Paketli ürün alırken paketin hasarsız ve etiketinin doğru olduğundan emin olun. Sütü çiğ tüketmeyin.
Besinleri Koruma Önerileri
Bozulmayı önlemek için besinleri buzdolabında veya dondurucuda saklayın. Pişmiş besinleri 2 saat içinde buzdolabına koyun. Buzdolabındaki besinleri 70°C’ye kadar ısıtın. Dondurucudan çıkardığınız besinleri tekrar dondurmayın. Pişmiş ve çiğ yiyecekleri birbirine temas ettirmeyin. Kişisel hijyeninize dikkat edin. Besin hazırlayan kişiler ellerini en az 2 dakika sabunla yıkasın. El yarası olan kişiler besin hazırlamamalıdır. Sebze ve meyveleri iyice yıkadıktan sonra tüketin. Besinlerin iyi piştiğinden emin olun.
Besin Zehirlenmesi Belirtilerinde Yapılması Gerekenler
Dinlenin ve bol sıvı tüketin (temiz su, ayran, maden suyu, şekersiz çay). İshaliniz varsa pirinç lapası, yoğurt, muz, şeftali, haşlanmış patates tüketin. Durumunuz düzelmezse doktora başvurun. -Haber Merkezi