Iğdır’da yaşayan C.Y. isimli 67 yaşındaki kadın, evde hazırlanan kışlık menemen yedikten sonra çift görme, konuşma bozukluğu ve solunum sıkıntısı çekmeye başladı. Hemen Iğdır Devlet Hastanesi Acil Servisine başvuran C.Y., yapılan tetkiklerde botulizm zehirlenmesi teşhisi kondu. Yoğun bakıma alınan C.Y., maalesef hastanedeki 3. gününde hayatını kaybetti.
Ev Yapımı Konserve Tehlikesi
Bu üzücü olay, ev yapımı konservenin risklerini bir kez daha gündeme getirdi. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, ev yapımı konservenin mutlaka basınçlı tencerelerde hazırlanması gerektiğini ve konserve yapımında ısıya dayanıklı cam kaplar kullanılması gerektiğini vurguluyor. Prof. Dr. Göral ayrıca, kullanılan malzemelerin temiz olması, kapaklarının çizik veya deforme olmaması, sebze ve meyvenin iyi yıkanması gerektiğini de ekliyor.
Botulizm Nedir?
Botulizm, sinir fonksiyonlarını bloke ederek solunum ve kas felcine yol açabilen ciddi bir nöroparalitik hastalıktır. Bu hastalık, Clostridium botulinum adlı bakterinin ürettiği toksinler tarafından oluşur.
Ev Yapımı Konserve Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Konserve yapılacak malzemelerle sebze ve meyvelerin temiz olması gerekir. Kullanılacak kavanozlar, ısıya dayanıklı cam kavanozlar olmalıdır. Kavanoz ve kapaklar kullanılmadan önce iyice gözden geçirilmeli; ezilmiş, kırılmış, çatlak veya kırık olanlar kullanılmamalı. Kavanozlar fazla doldurulmamalı, kaynatılıp soğutulmuş tuzlu su konulabilmesi için en az şişenin beşte biri kadarı boş bırakılmalı. Sebzeler kavanozlara doldurulduktan sonra üzerine ağırlık konularak ya da tuzlu su konulmasının ardından bir spatula yardımı ile hava kabarcıklarının oluşumu engellenmeli. Konserveler hazırlandıktan sonra mutlaka yapıldıkları yıl ve mevsim yazılarak etiketlenmeli. Ev yapımı konserve yaparken hijyen ve güvenliğe dikkat etmek son derece önemlidir. Ev yapımı ya da marketten alınan konservelerin tüketilmeden önce mutlaka kontrol edilmesi ve bozulma belirtisi gösteren ürünlerin tüketilmemesi gerekir. -Haber Merkezi