Gebze'de 2025 yılında 4 kişinin yaşamını yitirdiği Arslan Apartmanı faciasının ardından riskli olduğu belirlenen binalar için başlatılan süreçte yeni bir aşamaya geçildi. Teknik incelemeler sonucu tahliye edilen 22 yapının yıkım çalışmalarına başlandı.
Kocaeli'nin Gebze ilçesi Mevlana Mahallesi Issıkgöl Caddesi'nde 29 Ekim 2025 tarihinde meydana gelen Arslan Apartmanı faciasında Emine ve Levent Bilir çifti ile çocukları Muhammet Emir Bilir (12) ve Hayrunnisa Bilir (14) hayatını kaybetmiş, Dilara Bilir ise yaralı olarak kurtarılmıştı. Olayın ardından bölgede kapsamlı teknik incelemeler gerçekleştirilmişti.

RİSKLİ YAPILAR YIKILACAK
Yapılan incelemeler sonucunda Gebze'de 22, Darıca'da ise 3 bina riskli yapı olarak tespit edilerek tedbir amacıyla mühürlendi. Hak sahipleriyle yürütülen uzlaşma görüşmeleri ve resmi işlemlerin tamamlanmasının ardından Gebze'deki riskli binaların yıkımına başlandı.
Yıkım çalışmalarının gerçekleştirildiği bölgede geniş güvenlik önlemleri alınırken, araç ve yaya trafiği geçici olarak durduruldu. Kontrollü şekilde yürütülen çalışmalarda ekskavatörler kullanılırken, oluşabilecek tozun önüne geçmek amacıyla ekipler tarafından sürekli su püskürtüldü.
KENTSEL DÖNÜŞÜM SÜRECİ BAŞLIYOR
Yıkım çalışmalarını yerinde inceleyen Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, dönüşüm sürecinin planlandığı şekilde ilerlediğini belirtti.

Büyükgöz, yaşanan facianın ardından bölgedeki 22 bina için dönüşüm kararı alındığını ifade ederek, bazı yapıların devlet destekleriyle, bazılarının ise mal sahiplerinin imkanlarıyla yeniden inşa edileceğini söyledi.
164 BAĞIMSIZ İNŞA YAPILACAK
Yerinde dönüşüm modeliyle hayata geçirilecek projede mevcut imar haklarının korunacağını belirten Büyükgöz, çalışmalar tamamlandığında bölgede toplam 164 bağımsız bölümün yer alacağını açıkladı.
Yetkililer, yıkım ve yeniden yapım çalışmalarının etaplar halinde sürdürüleceğini, sürecin mümkün olan en kısa sürede tamamlanmasının hedeflendiğini bildirdi.





