-Özgür YILMAZ
Alanya’nın önemli tarım araştırmacılarından Mehmet Balki, 400 metrekare alanda, 50 avokado fidanı ile başladığı örtü altı üretimde önemli sonuçlar aldı. Balki, Alanya Postası Gazetesi’ne yaptığı açıklamasında, “2 yıl önce avokadoların çeşitlerini incelerken pinkertonun serada olabileceğini düşündüm ve fide yetiştirmeye başladım. 400 metrekare alana 50 tane fide dikerek çalışmaya başladım. Ağaçlar aşağı yukarı 2 yaşına gelince 50-100 arasında meyve hasadına başladık. Bu da ileride sera ortamında pinkerton olabileceğini gösterdi” dedi.
10 AY ÜRÜN VERİYOR
Meksika türü bir çeşit olan pinkertonun yüzde 85 et kalınlığına sahip, çekirdeği küçük, sarımtırak bir renkte olduğuna dikkat çeken Balki, “Tadı fındık, fıstık ve çerez tadında. Olabildiğince iri, 400 gram ağırlığında. Daha çok fuerte çeşidinin bittiği dönemde çıkıyor. Bu ayda da başka çeşit olmadığı için pinkerton çeşidi devreye giriyor.’ Diyerek örtü altı üretim sayesinde 10 ay avokado tüketilebileceğini kaydetti. Mayıs ve Temmuz ayları arasında ürün olmaması nedeniyle arayışa girdiklerini kaydeden Balki, ‘Arkadaşım Bilal Saruhan’la beraber Kestel, Yeşilöz ve Yaylalı’da doğada bulduğumuz üç çeşidi aşılama sistemi ile çoğaltarak gelecekte Haziran, Temmuz ayında hass çeşidinin arkasından piyasaya onu sürmeye çalışıyoruz. Alanya’da artık bundan sonra 10 ay avokado hasadı yapılacak.’ dedi.
Balki şöyle devam etti: Ağustos ayında çıkan bir çeşidimiz var ki bu erkenci bir çeşit olarak kabul ediliyor ama yağ oranı zayıf olduğu için maalesef alanlar memnun kalmıyor. Biz bu çeşitten vazgeçelim. Ekim 15’te hasata başlayan zutano, Bacon çeşidinden sonra fuerte geliyor. Fuerteden sonra pinkerton, pinkertondan sonra hass ve birkaç sene sonra ortaya koyacağımız yeni çeşit de devreye girdiği zaman inanın ki Alanya’da 10 ay avokado hasadı yapılacaktır.”
MUZ SERASINA RAKİP GELİYOR
Tarım araştırmacısı Mehmet Balki, pinkerton çeşidinin Meksika türü olduğunu belirtti ve şöyle devam etti:” Bundan sonra sera ortamında muz seralarında rakip olarak, yani muz seralarına toprakları eskimiş, verimi düşmüş seralara pinkertonu ekmelerini tavsiye ediyorum. Gördüğünüz gibi alabildiğine verimli bir çeşit. A grubundan olup tozlayıcısı zutano ve parlak bacon dikerek bu tarımı yapabiliriz. Hasat döneminin 3 periyotta yapılması lazım. Biz burada denemek için hasat yapmadık.Çünkü; 2 yaşındaki bir ağacın üzerindeki meyve ağırlığı ne olacak? Nasıl yetiştirecek? Bunları görmek için beklettik. Biz bunu 3 periyotta hasat yapsaydık şimdi üzerindeki kalan meyveler daha iri olacaktı. Her biri 400 gram ağırlığında. Bu da bir avokado için iyi bir kilogramdır.”
Meksika’dan getirttiği kitaptan söz eden Balki, “Oradaki ekonomik yaşına 10-12 yıl diyorlar. Halbuki 2 yaşında bu şekilde olursa 4 yılda ekonomik yaşına ulaşacak ve orada ağaç başı 35-40 kilo diyorlar. 10 yaşındaki ağaca adet olarak da 100-150 arasında diyorlar. Halbuki 2 yaşında 150 tane meyve aldım. Yaprağından çok meyve var. Sera ortamına girince besin değeri daha fazla oluyor. Tam tropikal bir iklimi yakalamış oluyor. Kış zararlarından daha arındırılmış olarak dal kırılması olmuyor, meyve de şekil bozukluğu olmuyor, kışın gübreyi istediğimiz şekilde yapıyoruz. Açık alanda ürettiğimiz pinkertonu da inceledim. Dal kırılmaları çok oluyor ve birbirlerine sürtünmeleriden dolayı meyvelerde iz kalıyor ve tat olarak da içerideki örtü altında yetiştirdiğimiz avokadolar bir başka güzeldi.”
YAZ AYLARI ÖNEMLİ
Yazın seranın üzerini açmak gerektiğini kaydeden Balki, “Çünkü; sıcak ortamda, 50-60 derecelerde bitki strese giriyor. Bunu önlemek için oluk dediğimiz aralardan birer metre açarak hava vermek gerekir. Başka da çok zor bir tarafı yok.Her sene aynı verimi veren, verim düşüklüğü yapmayan güzel bir ürün.Herkese tavsiye ediyorum” dedi.