Azerbaycan, aralarında Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, eski hakem Ahmet Çakar ve gazeteci-yazar Yusuf Kaplan’ın da bulunduğu 31 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşını “istenmeyen kişi” ilan etti. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığının 21 Ekim 2026 tarihli açıklamasında, söz konusu kişilerin ülkeye girişlerinin yasaklandığı bildirildi.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığının 406/26 sayılı açıklamasına göre karar, sosyal medya ve internet platformlarında yayımlanan bazı açıklamalar gerekçe gösterilerek alındı. Listede siyaset, medya, akademi ve dinî çevrelerden isimler yer aldı.

Fatih Erbakan ve Ahmet Çakar Listede

Azerbaycan’a girişleri yasaklanan isimler arasında Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ve HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Yahya Uğraş bulunuyor.

Eski Ayasofya imamı ve Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Mehmet Boynukalın, gazeteci ve yazar Yusuf Kaplan ile İsmail Kılıçarslan da listede yer aldı. Eski futbol hakemi ve spor yorumcusu Ahmet Çakar’ın da ülkeye girişi yasaklanan kişiler arasında olduğu açıklandı.

Azerbaycan Gerekçesini Açıkladı

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, kararın ülkenin egemenliğini, millî güvenliğini ve anayasal düzenini koruma amacı taşıdığını bildirdi.

Bakanlığın açıklamasında, çeşitli sosyal medya hesapları ve internet platformları üzerinden Azerbaycan’ın egemenliğini, anayasal düzenini, halkını ve yönetimini hedef alan ifadeler kullanıldığı ileri sürüldü.

Açıklamada ayrıca yönetimin zor kullanılarak değiştirilmesine yönelik çağrılar, dinî radikalizm temelinde şiddetin teşvik edilmesi ve dinî nefret ile düşmanlığın körüklenmesi iddiaları da sıralandı.

Ancak açıklamada, listedeki kişilerin hangisinin hangi paylaşım veya eylem nedeniyle karara dahil edildiğine ilişkin ayrı ayrı somut örnekler paylaşılmadı.

Azerbaycan’a Girişi Yasaklanan 31 Kişi

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığının yayımladığı listede şu isimler yer aldı:

  1. Ahmet Barış İyison – İyison Medya ve Gazeteciabi projesinin yöneticisi

  2. Cem Özyurt – Blog yazarı

  3. Akın Duru – TV8 ve Acunmedya çalışanı

  4. Dursun Eker – Gazeteci, File Prodüksiyon Hizmetleri

  5. Adem Özköse – Gazeteci, siyasi analist ve yazar

  6. Muhammed Emin Yıldırım – Köklü Değişim dergisi ve medya grubunun İstanbul temsilcisi

  7. Cüneyt Sezer – Blog yazarı, sosyolog ve siyasi analist

  8. Serhat Koyuncu – Kamuoyunda tanınan isim

  9. Mikail Ayyıldız – Dinî araştırmacı ve yazar

  10. Ahi Aratoğlu – Araştırmacı yazar, şair ve sosyolog

  11. Muharrem Çavuş – Eski AK Parti Boğaziçi Gençlik Kolları Başkanı

  12. Fatih Erbakan – Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı

  13. Yahya Uğraş – HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı

  14. Aydın Binboğa – Ekonomist ve siyasetçi

  15. Hakkı Eren – Köklü Değişim gazetecisi

  16. Sait Seyitoğlu – HÜDA PAR Batman mali ve idari işler sorumlusu

  17. Mehmet Boynukalın – Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi, eski Ayasofya imamı

  18. Okan Aytaş – Gazeteci, Finansopia Medya sahibi

  19. Mert Armağan – Gazeteci

  20. Yaşar Yavuz – Gazeteci

  21. Ahmet Sırrı Arvas – Şair, gazeteci ve yazar

  22. Yusuf Kaplan – Yazar ve gazeteci

  23. Erdinç Teğmen – Erte Medya sahibi

  24. Ahmet Çakar – Spor yorumcusu ve eski futbol hakemi

  25. Halil Atakan Ay – İlahiyatçı

  26. İsmail Kılıçarslan – TVNET ve Yeni Şafak yazarı

  27. Murat Şahin – Akit TV program sunucusu

  28. İrfan Kaya Ülger – Akit TV program sunucusu

  29. Fatin Dağıstanlı – Akit TV program sunucusu

  30. Ömer Ulutaş – Toprak Partisi Genel Başkanı

  31. Ömer Faruk Gergerlioğlu – Milletvekili

Azerbaycan’dan Yeni Tedbir Mesajı

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, ülkeye yönelik çağrılar ve düşmanlığı teşvik ettiğini değerlendirdiği faaliyetlere karşı gerekli tedbirlerin alınmaya devam edeceğini bildirdi.

Karar, Azerbaycan basınında da haberleştirilirken, giriş yasağının kapsamı ve gerekçesi Bakanlığın resmî açıklamasına dayandırıldı.

Kaynak: Haber Merkezi