Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 2 Temmuz 2026 tarihinde yayımladığı denetim sonuçlarına göre, Bursa'nın Nilüfer ilçesinde faaliyet gösteren Cevizden Gıda Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. tarafından üretilen ve Ekleristan markasıyla satışa sunulan 11 Şubat 2026 üretim tarihli "Antep fıstıklı ekler" ürününde yapılan analizlerde ay çekirdeği bulundu.

Raporda, tüketiciye Antep fıstıklı olarak sunulan üründe beyan edilen ham madde yerine daha düşük maliyetli ay çekirdeği kullanıldığı belirtildi.
Mevzuata Göre Tağşiş Sayılıyor
Gıda mevzuatına göre, bir ürünün etiketinde belirtilen ham maddenin yerine farklı ve daha düşük maliyetli bir bileşenin kullanılması taklit ve tağşiş kapsamında değerlendiriliyor. Bu uygulama hem tüketiciyi yanıltıcı bulunuyor hem de ilgili mevzuata aykırılık oluşturuyor.

425 Şubeye Kadar Ulaşmıştı
Pandemi döneminde faaliyetlerine başlayan Ekleristan, kısa sürede hızlı bir büyüme yakalayarak önce Bursa'da 3 şubeden 50 şubeye ulaştı. Franchise sistemiyle büyümesini sürdüren marka, daha sonra Türkiye genelinde 52 ilde 425 şubeye kadar çıktığını açıklamıştı.
İflas Kararı Verilmişti
Şirket, yaşadığı mali sıkıntıların ardından Bursa 1. Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından konkordato talebinin reddedilmesiyle 1 Nisan 2026 itibarıyla iflas etti. Mahkeme, Ekleristan Gıda, Cevizden Gıda ve Snowland Taşımacılık şirketlerinin iflas tasfiyesinin basit tasfiye usulüyle yürütülmesine karar vermişti. Karar daha sonra Ticaret Sicili Gazetesi'nde yayımlanmıştı.






