Her yaştan insanın en sevdiği peynir çeşitlerinden olan kaşar peynirini artık evde yapmak çok kolay. 1 kilo sütle 1.5 kilo kaşar peyniri çıkaran bu tarifi evinizde yapmak artık çok kolay. İşte damak çatlatan o tarif:
Gerekli Malzemeler:
• 1 litre süt
• 1/2 çay kaşığı peynir mayası
• 1/4 çay kaşığı kalsiyum klorür
• 1/4 su bardağı ılık su (37°C)
• 1/4 su bardağı peynir altı suyu (opsiyonel)
• 2 yemek kaşığı tuz
Hazırlanışı:
1. Sütü tencereye alın ve orta ateşte sütü 37°C’ye ısıtın.
2. Süt istenilen sıcaklığa ulaştığında, ocaktan alın.
3. Peynir mayasını ve kalsiyum klorürü ılık suda çözün ve süt karışımına ekleyin.
4. Karışımı tahta kaşıkla nazikçe karıştırın ve 5 dakika dinlendirin.
5. Eğer peynir altı suyu kullanacaksanız, onu da ılık suyla karıştırıp süt karışımına ilave edin.
6. Karışımı örtün ve 1 saat boyunca mayalanmaya bırakın.
7. Mayalanma sonrası, süt jöle kıvamında olmalıdır. Jöleyi 1 cm’lik küpler halinde kesin.
8. Kesilmiş jöleyi 10 dakika daha dinlendirin.
9. Jöleyi kevgir ve gazlı bez yardımıyla süzün ve peynir altı suyunu iyice sıkın.
10. Peynir tanelerini bir peynir kalıbına yerleştirin.
11. Kalıbı presin altına koyun ve peyniri en az 12 saat, ideal olarak 24 saat presleyin.
12. Presleme işlemi sonrası peyniri kalıptan çıkarın ve 2-3 hafta boyunca tuzlu suda (1 litre suya 2 yemek kaşığı tuz ekleyerek hazırlayın) muhafaza edin.
13. Peynirler olgunlaştıktan sonra dilimleyerek servis yapın. (Haber Merkezi)