Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Et ve Süt Kurumu (ESK), ete yüzde 25 zam yaptı. Bu zamla birlikte kıymanın kilosu 229 liradan 279 liraya yükseldi. Peki, et fiyatlarındaki bu artışın arkasındaki sebep nedir? Bir milyar dolarlık ithalata rağmen neden vatandaş rahat rahat et tüketemiyor? Türkiye et enflasyonunda Avrupa birincisi olurken diğer Avrupa ülkelerinde durum nasıl?
Et Fiyatlarına Yeni Zamlar
ESK’nın yeni zamlı tarifesine göre, sığır biftek 325 liradan 405 liraya, kuşbaşı 259 liradan 319 liraya, tavuk kanat 110 liradan 138 liraya, tavuk but 67 liradan 74 liraya, tavuk göğüs 68 liradan 85 liraya, tavuk pirzola 90 liradan 113 liraya, pirzola 380 liradan 450 liraya ve bonfile 540 liradan 600 liraya yükseldi.
Bir Milyar Dolarlık İthalat Çözüm Olmuyor
Özel sektör ve devlet kurumlarının yaptığı toplam et ithalatı bir milyar doları aştı. Ancak bu yoğun ithalata rağmen, vatandaş uygun fiyata et tüketemiyor. Uzmanlar, Türkiye’deki hayvancılıkta yanlış politikaların uygulandığını ve bu durumun et fiyatlarının artmasına neden olduğunu savunuyor. Hayvan yemi fiyatlarındaki artış da et fiyatlarının yükselmesinde önemli bir rol oynuyor. Döviz kurundaki dalgalanmalar da et fiyatlarını etkiliyor. Bazı kişiler et fiyatlarının yükselmesinden yararlanarak karaborsa yapıyor. Bu durum da fiyatların daha da artmasına neden oluyor. Avrupa Birliği Eurostat’ın şubat ayına ilişkin raporuna göre, AB’nin 27 ülkesinde et fiyatları, geçen yılın şubat ayına göre ortalama yüzde 3.3 yükseldi. Türkiye’de ise et fiyatları şubatta yıllık bazda yüzde 100.4 arttı. Böylece et fiyatlarındaki artış AB ülkelerini yaklaşık 30’a katladı. -Haber Merkezi