Yunanistan'da sivrisinekler aracılığıyla bulaşan Batı Nil virüsü vakalarında artış yaşanıyor. Yunanistan Ulusal Halk Sağlığı Kurumunun 29 Ekim 2026 tarihli raporuna göre, yıl başından bu yana 457 kişide virüs tespit edilirken 51 kişi hayatını kaybetti. Son bir haftada ise 4 yeni vaka bildirildi.

Türkiye'nin komşusu Yunanistan'da Batı Nil virüsü nedeniyle yaşanan can kayıpları endişe yaratıyor. Yaz aylarından bu yana artış gösteren vakaların önemli bölümü başkent Atina ve başkentin içinde bulunduğu Attiki bölgesinde kaydedildi.

287 Hastada Sinir Sistemi Etkilendi

Açıklanan verilere göre, Batı Nil virüsü tespit edilen 457 kişinin 287'sinde ensefalit, menenjit veya akut gevşek felç gibi merkezi sinir sistemini etkileyen belirtiler görüldü.

Diğer 170 hastada ise belirtilerin hafif seyrettiği veya merkezi sinir sistemi tutulumunun yaşanmadığı bildirildi.

Virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin yaş ortalaması 82 olarak açıklanırken, yaşamını yitirenlerin 36 ile 92 yaş arasında olduğu belirtildi.

Avrupa'da İtalya'nın Ardından İkinci Sırada

Yunanistan, Batı Nil virüsü vaka sayısı bakımından Avrupa'da İtalya'nın ardından ikinci sırada bulunuyor.

Yaklaşık 10 milyon nüfusa sahip Yunanistan'da vaka sayısının yüksek seviyelere ulaşmasında bu yıl etkili olan iklim koşullarının rol oynadığı değerlendiriliyor. Yaklaşık 60 milyon nüfuslu İtalya ise Avrupa'da en fazla vakanın görüldüğü ülke konumunda bulunuyor.

Batı Nil Virüsü Sivrisineklerle Bulaşıyor

Batı Nil virüsü, enfekte sivrisineklerin insanları ısırmasıyla bulaşıyor. Virüsü taşıyan sivrisinekler, enfekte kuşlardan aldıkları virüsü insanlara aktarabiliyor.

Virüs bulaşan kişilerin büyük bölümü herhangi bir belirti göstermeden hastalığı geçiriyor. Belirti görülen vakalarda ise ateş, baş ağrısı ve kas ağrısı gibi şikâyetler ortaya çıkabiliyor.

Ağır seyreden vakalarda merkezi sinir sistemi etkilenebiliyor. Ensefalit ve menenjit gibi ciddi nörolojik rahatsızlıklar gelişebiliyor. Özellikle ileri yaştaki kişilerde ağır hastalık ve ölüm riski daha yüksek olabiliyor.

Kaynak: Haber Merkezi