Sevgili okurlar, uzun bir aradan sonra sizlerle yeniden bu heyecanı paylaşmak benim için çok değerli. Bu hafta aslında hepimizin çok yakından bildiği ama bizlere bir o kadar da uzak olan cebimizdeki yabancı, sosyal medya uygulamaları üzerine değerlendirmelerde bulunacağız.
Eskiyle yeniyi harmanlayıp, geçmişin gözlükleri ile geleceğe bakacak olursak;
Binlerce yıl önce, eski Roma'da insanların yaşamına ya da ölümüne arenadaki kitlenin o anki duygu durumuna göre karar veriliyordu. Azılı bir katil kitlece affediliyorsa bu durum onu tertemiz pirü pak yapabiliyordu ya da hiç suçsuz birisi kitlece nefretle karşılanıyorsa kellesi gidiveriyordu, vahşi hayvanlara yem edilme de o anki galeyana göre gerçekleşmesi gayet mümkün bir durumdu... Bu yüzyıldan bakınca ne kadar barbarca geliyor değil mi?
Kitlelerin gücünü çok da hafife almamak gerekiyor, insanlar bir araya geldiklerinde her şey bir anda çok mantıklı da gelebiliyor! Roma’nın arenaları, önce maç yapılan stadyumlara daha sonra da cebimizde taşıdığımız sosyal medya uygulamalarına dönüşmedi mi? Kitleler tarafından beğeni yağmuruna tutulmak ya da hunharca saldırıya uğramak artık an meselesi değil mi? Kitleler karşısında kimin masumiyet karinesi var, kim kendisini savunabilir, ya da bir suçlunun kendisini kitlelerin dalgası üzerinde aklamasına kim mani olabilir?
Kitleler her zaman haklı mıdır? Ya da en iyisini en kalabalık olanlar mı bilir? Bize sürekli "cambaza bak" yapan bu sosyal medya uygulamaları artık çoğu ülkede ciddi şekilde sorgulanıyor. Sosyal medya okur yazarlığı diye bir kavram var artık. Bu kavram sosyal medyayı hem kullanabilme, hem de doğru kullanabilme becerilerinin bütünüdür aslında. İyi bir sosyal medya okuryazarı, yalnızca medyayı doğru kullanmayı bilmekle kalmaz, aynı zamanda sosyal medya içeriklerini tıpkı kendisi gibi başka insanların hazırladığını da bilir. Değerlendirmelerini ona göre yapar, pozisyonunu ona göre alır. Toksik bilgilerin duygu ve düşünce dünyasını zehirlemesine izin vermez.
Sözün özü, teknolojinin gündelik hayatımızın tam merkezine koyduğu 'sosyal medya' iyi bir şeydir ama kullanmasını bilene. Faydalı olan kısımlarını alalım, zararlı kısımlarının fikir dünyamızı zehirlemesine izin vermeyelim. Gerçi bu "faydalı olan kısımlarını" alma konusunda biz millet olarak pek iyi değiliz, en son batının faydalı yönlerini alacaktık ama o da pek olmadı sanki ne dersiniz? Bu da bir başka haftanın konusu olsun diyelim. Hayatınızın merkezinde her zaman sevgi saygı ve anlayış olsun. Haftaya görüşmek üzere...